Erişilebilirlik

İlk Sıtma Aşısı Malavi’de Uygulanmaya Başladı


Sıtma için geliştirilen ilk aşı, pilot proje kapsamında Afrika ülkelerine gönderildi. Dünya Sağlık Örgütü bir yılda üç Afrika ülkesinde 360 bin çocuğun aşılanacağını açıkladı.

Her yıl binlerce kişinin ölümüne yol açan sıtma hastalığı için geliştirilen aşının ilk pilot ülkesi Malavi oldu. Dünya Sağlık Örgütü, Malavi’de iki yaş altı çocukların aşılanmasına başlandığını ve ilerleyen haftalarda Gana ve Kenya’da da sıtma aşısının uygulanacağını bildirdi.

"RTS,S ya da Mosquirix" adlı aşının 30 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtilen açıklamaya göre, klinik testlerde aşının kısmi koruma sağladığı ve her 10 sıtma vakasından ortalama 4’ünü engellediği görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Son 15 yılda sıtmayı kontrol altına almak için cibinlik ve diğer bazı önlemlerle çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini gördük ancak bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde tersine dönmüş vaziyette. Sıtmayla mücadelenin eski seyrine dönmesi için yeni çözümlere ihtiyacımız var ve bu aşı amaca ulaşmamız için umut verici bir araç" dedi.

Ghebreyesus, yeni sıtma aşısının on binlerce çocuğun hayatını kurtarabileceğine dikkat çekti.

Sıtma aşısı dört doz halinde uygulanacak. İlk üç doz 5 ila 9 aylıkken, son doz da ikinci yaş günü civarında verilecek.

Sıtma, plazmodium adlı parazitlerin, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalık. En yaygın belirtileri halsizlik, keyifsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları, şiddetli titreme, ateş ve terleme olarak görülüyor. Her yıl dünyada yaklaşık 435 bin kişinin canını alan hastalıktan en fazla 5 yaş altındaki çocuklar etkileniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sıtma her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden oluyor. Can kaybu en çok Afrika kıtasında yaşanıyor. Afrika ülkelerinde her yıl 250 binden fazla çocuk sıtma nedeniyle yaşamını yitiriyor.

2000 ile 2015 yılları arasında sıtmaya bağlı can kaybı yüzde 62, görülen vaka sayısı da yüzde 41 azalmıştı. Ancak son veriler sıtmanın yeniden yayılmaya başladığını gösteriyor, zira 2016’da 217 milyon olan vaka sayısı 2017’de 219 milyona çıktı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG