Erişilebilirlik

İlk PKK Grubu Irak'a Ulaştı


Barış süreci kapsamında Türkiye’den çekilmesi öngörülen yaklaşık 2 bin PKK militanının ilk grubu sınırı geçerek Kuzey Irak’a ulaştı.

En az 13 kişiden oluşan kadınlı erkekli PKK üyeleri, Türkiye’de bulundukları noktaları geçen hafta terketmişti. Çekilmenin üç ile dört ay arasında sürmesi bekleniyor.
Çekilme, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ile Türk yetkililerin sürdürdüğü görüşmeler sonucu varılan barış sürecinin bir parçasını oluşturuyor.

PKK militanları gerginlik yaratmamak için geceleri çekiliyor ancak Türk ordusunun faaliyetlerini arttırması ve bölgedeki insansız hava araçları nedeniyle silahsızlanmayı reddediyor.

PKK son olarak 1999’da militanlarını Türkiye’den çekerken Türk askerlerinin saldırısına uğramış ve ağır kayıp vermişti.

Öteyandan Irak merkezi hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada PKK militanlarının Irak topraklarına girmesini kınadı. Hükümet, bu eylemi, Irak’ın bağımsızlık ve bütünlüğüne karşı girişilen açık bir saldırı olarak niteledi.

Bağdat hükümeti, PKK’lıların Türkiye sınırından Irak’a girişleriyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet başvurusunda bulunacağını da açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG