Erişilebilirlik

'Ilımlı Muhaliflerle Aşırıcıları Ayırt Etmek Türkiye’nin Sorumluluğu’


Türkiye, Rusya ve İran’dan temsilciler Cenevre’de Suriye’yi görüştü.

Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ev sahipliğinde yapılan toplantının ana gündem konusu Suriye’de yeni anayasa yazma çalışmalarıyla ilgiliydi.

Ancak görüşmenin tam da İdlib’e yönelik askeri bir harekatın tartışıldığı bir sırada gerçekleşmesi anayasa dışında İdlib konusunun da masada yer almasına neden oldu.

Toplantıya katılan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev, Türkiye, Rusya ve İran’ın İdlib’e yönelik askeri operasyonla ilgili olarak bir plan ve mekanizma üzerinde uzlaşacağını düşündüğünü kaydetti.

Lavrentiev İdlib’de militanları ayırmanın zor bir iş olduğunu fakat bunun ileriye dönük tek yol olduğunu kaydetti.

Lavrentiev, İdlib’in bir çeşit Türkiye’nin sorumluluğunda olan bir bölge olduğunu kaydetti ve ılımlı muhaliflerle aşırıcıları, el-Nusra’yla diğer grupları, diğer terörist grupları ayırmanın Türkiye’nin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Rusya’nın Suriye temsilcisi, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm bulabilmek için çok çaba sarf ettiğini söyledi. “Türkler'in kendi üzerlerine düşen görevi tamamlaması son derece zor. Soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz ama bize göre tek yol bu. Bu grupların birbirinden ayrılması gerek” ifadelerini kullandı.

İdlib’deki militanlar için en iyi yolun teslim olmak olduğunu kaydeden Lavrentiev durumun güç kullanılmadan çözülmesinin tercih edilmesi gerektiğini de kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Hüseyin Ansari de, İdlib’deki durumla ilgili olarak endişeli olduklarını ve insani bir krizi önlemeye çalıştıklarını kaydetti.

De Mistura gayri resmi olarak üç ülkenin heyetleriyle Pazartesi günü görüşmüştü.

Mattis: "Esat akıllanmış mı göreceğiz"

Amerikan Yönetimi bir süredir İdlib’de rejimin kimyasal silah kullanabileceğine dair endişesini dile getirmiş hatta bazı yetkililer rejim güçlerinin kimyasal silah hazırladığına ilişkin ellerinde delil olduğunu savunmuştu.

Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Suriye’de üçüncü kez kimyasal silah kullanılması halinde daha güçlü şekilde yanıt verileceğini, Amerika’nın bir önceki hava saldırısına katılan İngiltere ve Fransa'yla da bu konuda mutabık olunduğunu söylemişti.

Bu konuda bir değerlendirme de Amerikan Savunma Bakanı James Mattis’ten geldi. Mattis’e Suriye’de kimyasal silah kullanılması halinde Amerika’nın nasıl karşılık vereceği soruldu. Mattis, “Ne yapacağımızı önceden söylemem. Tarzım değil” dedi. Amerikan Savunma Bakanı “Esat ilk seferinde sivri burunlu uçak filosunun yüzde 17’sini kaybetti. Uyardık. Şimdi akıllanmış mı göreceğiz” dedi.

Türkiye'nin İdlib'de askeri gözlem noktaları bulunuyor

Rusya, Türkiye ve İran, Suriye’deki savaşı bitirmek için yürütülen görüşmelerde garantör ülke konumunda.

Türkiye’nin İdlib’de askeri gözlem noktaları bulunuyor.

Suriye’deki savaştan kaçan siviller İdlib’de toplanmış durumda. Bölgenin nüfusunun 3 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

İdlib’de Suriye’nin çeşitli bölgelerinden gelen binlerce militan da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler İdlib’e yönelik bir saldırıda yüzyılın en fazla can kaybı yaşanabileceğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler ayrıca olası bir saldırının büyük bir insani krizi de tetikleyeceği uyarısında bulunuyor.

Olası bir saldırıda 800 bin kişinin bölgeyi terk edebileceği kaydediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG