Erişilebilirlik

Şili’deki Madencilere Amerikalı Uzay Araştırmacıları Yardım Ediyor


Şili’de bir maden ocağında 700 metre derinlikte mahzur kalan madencilerin beslenme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamaları için malzemeler gönderiliyor.



Madenin olduğu bölgeye giden NASA uzmanlarından Psikolog Al Holland, ”Madenciler sağlıklarını korumayı başarmış, gruplara ayrılmış, kendi aralarında hiyerarşi oluşturmuşlar,” şeklinde konuşuyor.

Şili’ye giden NASA ekibinden psikolog Doktor Al Holland, yetkililerin, sadece madencileri kurtarma operasyonlarına değil aynı zamanda sonrasında yaşanacak zorluklara da odaklanmaları gerektiğini söylüyor. NASA’dan Doktor Michael Duncan,”Madencilerin yeryüzüne çıkartılması işin sadece başlangıcı. Hepsinin topluma ve ailelerine yeniden alışması gerekecek,” diyor.

NASA’dan Doktor James Polk ise,”Bu derece büyük bir kurtarma operasyonu daha önce hiç yapılmadı. Daha önce bu kadar derinlikte bu kadar uzun süre kimse mahzur kalmamıştı,” diyor.

Madencilere ulaştırılacak gıda miktarını ayarlamanın zor olduğunu söyleyen Doktor James Polk, şimdiye kadar az miktarda gıda gönderilmesinin çok yerinde olduğunu söylüyor. Dr. Polk , ”Açlıktan ölmek üzere olanları yeniden beslemek kolay değildir. Hatta doğru şekilde yapılmazsa ölüme bile sebebiyet verilebilir,” diye konuşuyor.Madencilerin yeryüzüne çıkan dar tünelden rahatça geçebilmeleri için çok fazla kilo almamaları gerekiyor.

Madencilerin aileleriyse yeryüzünde kamp kurup yer altındaki sevdiklerine destek veriyor. Aileler madenin çöküşünün birinci ayını doldurduğu gün yeryüzünde bayraklar salladı, sevdiklerinin isimlerini okudu.

Madencilerin ailelerine destek verenler arasında 1972 yılında And Dağları’ndaki uçak kazasından sağ kurtulanlar da var. Bunlardan Ramon Sabella, ailelerin ve madencilerin pes etmemesi gerektiğini söylüyor. Sabella, ”Bu olay bana üzerimizden uçakların geçtiğini, ancak bizi görmeyip uzaklaştıklarını hatırlatıyor. Umutsuzluğa kapılır, acı çeker ve hayal kırıklığına uğrardık,” diye konuşuyur.

Kendilerini kurtaracak tünelin kazılmasını bekleyen madencilerin aylarca yerlatında manzur kalması sözkonusu. Bu operasyonun, dünyanın en zorlu kurtarma operasyonlarından biri olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG