Erişilebilirlik

İktidardaki Demokratlar Virginia'da Seçimi Kaybetti


Virginia'daki valilik seçimini kazanan Cumhuriyetçi Partili Glenn Youngkin
Virginia'daki valilik seçimini kazanan Cumhuriyetçi Partili Glenn Youngkin

ABD’nin Virginia eyaletinde yapılan valilik seçimini Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Glenn Youngkin kazandı. Demokrat aday Terry McAuliffe yüzde 48 oy alırken Youngkin yüzde 51 oy alarak seçimden galip çıktı. Bu sonuç önümüzdeki yıl ABD’de yapılacak Kongre ara seçimleri açısından da önemli bir gösterge olma özelliği taşıyor.

Geçen yıl yapılan başkanlık seçimlerinde, Başkan Joe Biden’ın Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a karşı yüzde 10 farkla kazandığı Virginia’da valilik seçiminde Donald Trump’a yakın bir isim olan Glenn Youngkin’in kazanması Demokrat parti kesiminde de şok etkisi yarattı.

Associated Press haber ajansının anketine göre Virginia seçmenleri oy verirken birinci sırada ekonomi, ikinci sırada salgın yönetimi, üçüncü sırada da adayların eğitim konusundaki vaatlerini dikkate aldı.

Valilik seçimi yapılan bir başka eyalet New Jersey’de de yarış başa baş devam ediyor. Eyalette şu ana kadar oyların yüzde 84’ü sayılmış durumda. Her iki aday da yüzde 49,6 oranında oy almış görünürken aradaki fark 100 oyu dahi bulmuyor.

New York Belediye Başkanlığı seçimini Adams kazandı

Dikkatle izlenen bir başka seçim de New York'ta yapıldı. 1 Ocak tarihinden itibaren belediye başkanlığı koltuğuna oturacak isim, seçimi kazanan Demokrat Parti adayı Eric Leroy Adams oldu. 61 yaşındaki Adams, New York'un 110. belediye başkanı olarak seçilirken bu göreve seçilen ikinci siyah Amerikalı siyasetçi oldu. Daha önce Brooklyn Belediye Başkanlığı yapan Adams'ın şehirdeki Türk vatandaşlarıyla da yakın ilişkileri bulunuyor.

Eric Adams
Eric Adams

ABD’de çeşitli eyaletlerde seçmenler ayrıca Kongre’de boşalan üç koltuk için de oy kullandı. Buna göre Ohio’da 11. Bölge’de seçimi Demokrat aday Shontel Brown, 15. Bölge’de Cumhuriyetçi aday Mike Carey kazandı. Florida’daysa oy sayımı sürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG