Erişilebilirlik

İklim Müzakereleri Beklentileri Karşılamadı


Aralarında WWF, Greenpeace, Oxfam, ITUC, Action Aid, Friends of the Earth’in de yer aldığı sivil toplum kuruluşları Varşova’da devam eden küresel iklim değişikliği müzakerelerini protesto ederek, konferanstan çekildi

Reuter Haber Ajansi

Kurumların çekilme kararında beklentilerinin karşılanmaması ve sera gazlarının azaltılmasına yönelik somut ilerleme kaydedilmemesi etkili oldu.

195 ülkeden 9000 temsilcinin katıldığı müzakerelerin amacı küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin temellerini oluşturacak olan anlaşmayı 2015 yılı itibariyle imzaya hazır hale getirmek ve 2020 yılında da uygulamaya geçirmek.

Müzakerelerde belli konularda uzlaşma sağlanabilmiş değil. Örneğin, kalkınmış olan ülkelerin kalkınmakta olan ülkelere iklim değişikliklerinden dolayı mağduriyet hakkı ödemesi ve sera gazına neden olan emisyon oranlarının azaltılması konusunda verilen sözlerin yetersiz kalması uzlaşma sağlanamayan en önemli konular olarak gösteriliyor.

Greenpeace Başkanı Kumi Naidoo, ülke liderleriyle hükümetlerin iklim değişikliğinden mağdur olanlara karşı gösterdiği kayıtsızlığın herkes için bir tokat anlamına geldiğini belirtiyor.

Kurumlar arasındaki genel kanı, dünya devletlerinin, küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin ruhuna uygun bir yaklaşım sergileyemedikleri. 19’uncusu gerçekleşen iklim konferanslarının tarihinde ilk defa sivil toplum kuruluşları toplu bir şekilde müzakerelerden çekiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG