Erişilebilirlik

‘İklim Değişikliğinin Yaratacağı Felaketleri Önlemek İçin 12 Yıl Kaldı’


Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen uluslararası Kuşak ve Yol Forumu'nda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen uluslararası Kuşak ve Yol Forumu'nda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin’de katıldığı uluslararası konferansta yaptığı açıklamada, dünyanın yaşanabilir ve sağlıklı olması için BM tarafından belirlenen 2030 yılı sürdürülebilir hedeflerine ulaşılması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Guterres, iklim değişikliğiyle mücadele için zamanın giderek azaldığını, bilimin ısı artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlamak ve bu konuda gerekli dönüşümü yapmak için son 12 yıl kaldığını vurguladı.

Guterres, “İklim değişliği bizden hızlı hareket ediyor. İklim değişikliğiyle mücadelede bu dönüşümü gerçekleştiremediğimiz takdirde hiçbir ülke, hiçbir toplum iklim değişikliğinin yaratacağı olumsuz etkilerden, felaketlerden kaçamayacak. İlk başta yoksul ve savunmasız insanlar bunun acısını çekecek. İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınmak istiyorsak bu dönüşümü 12 yılda gerçekleştirmemiz gerekli. İklim değişikliğine karşı verdiğimiz mücadeleyi kazanmak için Paris Antlaşması’na bağlı kalmalıyız. BM’nin 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uyumlu çözümlere dayanan eylemler gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.

Yeşil kalkınma yeşil ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres yaptığı konuşmada, katılımcılara yeşil ekonomi ve yeşil kalkınmanın dünyayı nasıl değiştirebileceğiyle ilgili görüşlerini anlattı, gerekli önlemler alınmazsa iklim değişikliğinin yaratabileceği muhtelif felaketlere dikkati çekti. Guterres, “Yeşil ekonomiye, yeşil kalkınmaya, sürdürülebilir kalkınmaya ihtiyacımız var. Bunu geciktirmeden hemen şimdi yapmalıyız. Yeşil kalkınmayı arttıracak çözüm yollarını arttırmalıyız” diye konuştu.

“Son dört yılda rekor düzeyde artan hava sıcaklığı dünyada felaketlere neden oldu”

Guterres, son dört yılda hava sıcaklığında rekor artış olduğunu belirterek, dünyanın her bölgesinde bu nedenle doğal afetlerin yıkıcı etkisinin görüldüğünü kaydetti. BM Genel Sekreteri, iklim değişikliğinin yaratacağı felaketleri önlemek, dünyanın herkes için güvenli olmasının sağlanmak için, “Belirlenen hedefleri gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Antonio Guterres, 23 Eylül’de New York’ta düzenlenecek ‘İklim Eylem Zirvesi’nde hedeflere ulaşmak için pratik ve yeni çözümlerin de gündeme getirileceğini belirtti.

Hükümetlere “2020 kadar iklim değişikliğiyle ilgili ulusal planlarınızı tamamlayın” çağrısı

Genel Sekreter Guterres, liderlere ve hükümetlere yaptığı çağrıda, “İklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili kendi ulusal planlarınızı 2020 yılına kadar somut ve gerçekçi çarelerle yapın. ‘Paris Anlaşması’ kapsamındaki her ülke karbon emisyonları azaltmalı” diye konuştu. Guterres, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırladıkları kendi ulusal planlarıyla dünyadaki sera gazı emisyonlarının önümüzdeki on yılda yüzde 45 oranında azaltılabileceğini söyledi, dünyanın 2050 yılına kadar alınacak somut tedbirlerle küresel olarak sıfır emisyon oranına ulaşabileceğini belirtti.

“Rüzgar ve güneş enerjisi artık en verimli ve ucuz güç kaynağı”

Antonio Guterres, acil çare olarak hükümetlerden, fosil ve benzeri yakıtlara verilen desteğin kesilmesi, kömür santrallerinin inşasına izin verilmemesini istedi.

BM Genel Sekreteri, dünyada yeşil bir gelecek sağlamak için ülkelerin sürdürülebilir ve yeni altyapıya sahip düşük karbonlu, temiz enerji yollarına geçiş yapmaları gerektiğini belirterek, “Dünyadaki yeni teknolojiler, fosil yakıt alternatif olarak daha düşük bir maliyetle enerji sağlıyor. Güneşten ve rüzgar santrallerinden elde edilen enerji şimdi neredeyse tüm büyük ekonomilerdeki en ucuz yeni güç kaynakları” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG