Erişilebilirlik

'İklim Değişikliği İçin Acil Harekete Geçin'


Birleşmiş Milletler'e bağlı 30 kuruluş ve organizasyonun tepe yöneticileri, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecenin altında tutmak için üye devletlere acilen harekete geçip somut eylem planlarını hazırlama çağrısında bulundu.

BM’ye bağlı kurum ve organizasyonların liderleri yayınladıkları ortak bildiride, 23 Eylül’de New York’ta Genel Sekreter Antonio Guterres’in öncülüğünde yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'ne katılacak üye devletlerin, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacak somut, gerçekçi planlarıyla New York’a gelmeleri mesajı verildi.

Birleşmiş Milletler Koordinasyon Kurulu toplantısında yapılan görüşmeler sonrasında yayınlanan ortak bildiride, hükümetlere iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında kendi ülkelerinde durumdan en fazla etkilenen bölgelerde yaşayan insanları, işleri ve ekosistemleri korumak için derhal gerekli tüm önlemlerin alınması çağrısı yapıldı.

Bildiride, küresel olarak artan sıcaklıkların düşürülmesi için ülkelerin kendi insanlarının sağlık, gıda, güvenlik, yerli halklar, yerel topluluklar ve mülteciler dahil olmak üzere insan hakları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmek için çabalamaları gerektiğine dikkat çekildi.

Bildiride, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gereken tedbirlerin alınması için gerekli finansın da kritik bir önemi olduğuna dikkat çekildi. Gelişmiş ülkelerin hükümetlerin ve bu ülkelerdeki özel sektörün harekete geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

2020 yılına kadar yılda 100 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek için gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğiyle ilgili yapılacak eylemleri desteklemek ve finansal kaynakların arttırılması konusundaki çabalarını daha da artırmak zorunda olduğu kaydedildi.

Hedef zararlı gazlarının salımını sıfırlamak

BM, iklim değişikliğinin hem bugün hem de gelecek açısından dünyanın karşılaştığı en büyük zorluk olduğu görüşünde.

BM, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde alınan kararların uygulanması için ‘çok daha fazla azimle’ hareket edilmesi gerektiğini savunuyor. 2020 yılında tüm Paris İklim Anlaşması taraflarının kaydedilen ilerlemeyi inceleyerek yeni hedeflerini belirlemeleri gerekeceğini ve 2050 yılı itibariyle de tüm zararlı gaz salımının sıfıra indirilmiş olmasının hedefleniyor.

Ulusal eylem planlarının önemi

BM Genel Sekreteri Guterres, geçen ay hükümetlere “2020 kadar iklim değişikliğiyle ilgili ulusal planlarınızı tamamlayın” çağrısı yapmış, “İklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili kendi ulusal planlarınızı 2020 yılına kadar somut ve gerçekçi çarelerle yapın. ‘Paris Anlaşması’ kapsamındaki her ülke karbon emisyonlarını azaltmalı” diye konuşmuştu.

Guterres, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırladıkları kendi ulusal planlarıyla dünyadaki sera gazı emisyonlarının gelecek on yılda yüzde 45 oranında azaltılabileceğini söylemiş, dünyanın 2050 yılına kadar alınacak somut tedbirlerle küresel olarak sıfır emisyon oranına ulaşabileceğini belirtmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG