Erişilebilirlik

Kadıköy'de İkizdere Protestosu


Kadıköy'de İkizdere Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

Rize'nin İkizdere ilçesindeki taşocağı projesine karşı İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF), İstanbul Kadıköy'de protesto gösterisi düzenlendi

Rize'nin İkizdere ilçesindeki taşocağı projesine karşı İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF), İstanbul Kadıköy'de protesto gösterisi düzenlendi.

Eylemde konuşma yapan İstanbul Rize Masası Başkanı Necati Ekşi, taş ocağı projesinin hukuka ve usule tamamen aykırı olduğunu belirterek, “İlgili bakanlığa karşı açılan davaya rağmen, henüz sonuçlanmayan davaya rağmen İkizdere’de, o güzelim doğada katliam devam ediyor. Biz doğaseverler Türkiye’nin herhangi bir yerinde yapılmaya çalışılan bu doğa katliamlarına karşı durmak anayasal hakkımızdır. Bunu engellemeye kalkan bütün kurumlara karşı hep birlikte yaşamı savunacağız. Bu memleket bizim, başka gidecek yerimiz yok” diye konuştu.

“Taş ocağı, bir ağaçtan ya da bir canlıdan daha kıymetli değildir”

Doğup büyüdükleri yeri korumak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyen İkizdereli Ayla Baş, “Vadimizi, evimizi, ağacımızı koruyoruz. Oradaki geçim kaynaklarını, sosyal hayatı, hayvanların hayatını, çayı yani her şeyi korumaya çalışıyoruz. Araştırmışlar ve oranın taşının kıymetli olduğunu bize söylediler. Fakat o taş ne kadar kıymetli olursa olsun 200 yıllık bir sakız ağacından daha kıymetli değildir. Ben buraya gelmeden önce neredeyse 150-200 yıllık bir sakız ağacını çöp gibi koparıp attılar ve testereyle kestiler” dedi.

“Köklerimizin olduğu bu vadide uzun süre yaşayabilmek, bu mirası çocuklarımıza bırakabilmek için çabalıyoruz”

İkizdere Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Kadir Tozkoparan, yaptıkları eylemlerde hiçbir zaman provokasyona izin vermediklerine dikkat çekerek, “Tamamen köylülerimizle, kendi adımıza hareketimizi yapıyoruz. Bizim şartlarımıza uygun olmayan hiç kimseyi aramıza almıyoruz. Amacımız vadimize ve doğaya sahip çıkmak. Köklerimizin olduğu vadide uzun süre yaşayabilmek ve bu mirası çocuklarımıza bırakabilmek için çabalıyoruz.

“İnsanlar doğaları ve ekmekleri ellerinden alınmasın diye direnişteler”

Eyleme destek vermek için alanda bulunan Betül Adatepe, bölgede taş ocağının yapılmasıyla meydana gelebilecek doğa tahribatından bölgede yaşayan insanların çok olumsuz etkileneceğini ifade etti: “Oradaki doğanın katledilmesi orada yaşayan insanların da yok olması anlamına geliyor. Oradaki insanlar son derece bilinçli olarak direnişteler. Sadece kendi doğaları, kendi ekmekleri ellerinden alınmasın istiyorlar. Jandarmalarımız eğer gerçekten olaylarda kendi başlarına özgürce hareket edebilmiş olsalardı, oradaki 80 yaşındaki ninelere gaz sıkmak ya da darp etmek yerine ellerinden öpüp dizlerinin dibinde oturacaklarına eminim.”

Ne Olmuştu?

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İyidere sahiline yapılması planlanan lojistik liman için 2020’de ihaleye çıkılmış, ihaleyi 1 milyar 719 milyon lira karşılığında Cengiz İnşaat ve Yapı&Yapı A.Ş. ortaklığı kazanmıştı.

Projede deniz dolgusu öngörülüyordu. Bu nedenle ham madde temini için taş ocakları ve bağlantı yoluna ihtiyaç duyuldu. Ham madde ihtiyacının karşılanabilmesi için Eskencidere Vadisi’nde bulunan Cevizlik ve Gürdere köylerinde 17 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı.

Karar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başlarken, alınan kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da jandarma eşliğinde vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı.
XS
SM
MD
LG