Erişilebilirlik

‘2016 Suriyeli Çocuklar İçin En Kötü Yıl Oldu’


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’e göre 2016 Suriye’deki çocuklar için en kötü yıl oldu. Suriye’de en az 652 çocuk hayatını kaybetti. Okullara, hastanelere, parklara ve evlere saldırılar azalmadı.

UNICEF, en az 255 çocuğun okulda ya da okulları yakınında öldüğünü ve 1 milyon 700 bin çocuğun okula gidemediğini bildiriyor. Suriye’deki üç okuldan birinin kullanılamaz halde olduğu belirtilen rapora göre, bunun nedeni bazı okulların silahlı gruplar tarafından işgal edilmesi. Bu rakama ek olarak 2 milyon 300 bin çocuk da Ortadoğu’da başka ülkelerde mülteci konumunda.

UNICEF’in raporu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın iktidarına yönelik savaşın altıncı yılında yayınlandı.Çocuklar rejimin baskısının ilk kurbanlarındandı.

2011’in 15 Mart günü başkent Şam’da küçük bir protesto yapılmış, Daraa’da okul duvarına rejim karşıtı yazılar yazdıkları gerekçesiyle tutuklanan 3 gencin serbest bırakılması için yürüyüş düzenlenmişti. 3 genç işkence görmüştü.

UNICEF, Suriye’de genç neslin sağlık bakımına erişimininzorlaştığını, çocukların çalışmaya, erken evliliğe ve çatışmaya zorlandığını kaydetti. Raporda onlarca çocuğun da önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı.

Geçen hafta Save the Children-Çocukları Kurtarın adlı kuruluş tarafından yayınlanan raporda Suriyeli çocukların toksik stress belirtileri gösterdiği ve bunun da hayat boyu sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtilmişti.

UNICEF ayrıca Suriye’de çocuk asker kullanımının arttığını vurguladı. Geçen yıl silahlı grupların en az 851 çocuğu saflarına kattığı kaydedildi.

Suriye genelinde çocukların mayınlar ve misket bombalarıyla oynarken yaralanma riskiyle karşı karşıya olduğu da vurgulandı.

Bu arada Norveç Mülteci Konseyi, altıncı yılına giren savaşta 13 milyon 500 bin kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi. Bu kişilerin yarısı ülkelerinde değil, 5 milyonu komşu ülkelerde ve ihtiyaçları giderek artıyor.

Norveç Mülteci Konseyi Ortadoğu Direktörü Carsten Hansen, “Suriye’de geçen yıl bütün taraflar yardım malzemelerini engelledi ve milyonlarca kişi daha yoksul, daha aç ve daha izole hale geldi” dedi.

Norveç Mülteci Konseyi açıklamasında, tarafların kuşatma ve açlığı savaş silahı olarak kullandığını bildiriyor. 5 milyon kişinin çatışma olan bölgelerde sıkıştığı kaydedildi ve 1 milyon kişinin de yardım malzemelerine ulaşımı olmadığı vurgulandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG