Erişilebilirlik

İki Yıl Sonra Yeni Haliyle Sur


İki Yıl Aradan Sonra Sur
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan sonra yıkılan 6 mahallede yeniden binalar yükselmeye başladı. Bölgeyi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sur’u yeniden ihya ettiklerini söyledi.

PKK’nın şehir yapılanması YPS ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmaların üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Çatışmaların yaşandığı altı mahalledeki yapılar tamamen yıkıldı. Bir yandan enkazlar kaldırılırken bir yandan da yeni evler yükseliyor. Sokak kalmasa da hala sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgeye iki yıl aradan sonra ilk kez gazeteciler girdi. Bölgede inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte gazeteciler de yeni yapıları yakından inceleme fırsatı yakaladı.

Bakan önce örnek daireyi inceledi ardından kameraların karşısına geçti. Sur’la ilgili birçok algı operasyonu yapıldığını savunan Özhaseki, “Her şeyi 2012 yılında düzenlen koruma amaçlı imar planına uygun yapmaya gayret ediyoruz. İlk günlerde buraların yıkılıp zenginlere peşkeş çekileceği, alışveriş merkezlerinin yapılacağı ve TOKİ'nin yüksek katlı binalar yapacağı, buraların insansızlaştırılacağı söylendi. Bugün gelinen noktada herkes ilk gün ne söylediysek bunların yerine getirildiğini görüyor. Planlama bizim için çok önemli, öncelikle buranın altyapısını tamamlayacağız, ikincisi Sur'un etrafı tamamıyla yol olacak, ihalesi bitti 15 gün sonra yapımına başlanacak. Gelen turistlerin araçlarını koyabilecekleri, yürüyebilecekleri, dinlenebilecekleri mekânlar oluşturulacak. Şimdi onların da ihalesi bitti, bayramdan 15 gün sonra o çalışmalar da başlayacak" dedi.

Son günlerde sık sık gündeme gelen Sur’un Alipaşa ve Lalebey Mahallerindeki yıkıma da değinen Özhaseki, mahalle sakinlerine değişik seçenekler sunduklarını söyledi. Özhaseki, “Hepinizin bildiği gibi yıllardır süren istimlak davaları vardı. Onlar bitti, boşaltmaya gayret ediyoruz. Boşalttıktan sonra yine yapacağız. Mahalle sakinlerinin değişik seçenekleri tabi ki var; isteyen parasını alıp gidebilir, parayı az buluyorsa itiraz eder, mahkemeye gider, bilirkişiler gelir, evin fiyatını yeniden biçerler, eğer artırılıyorsa onları da kabul edip, veririz. Ama oradaki vatandaşlarımızın bir kısmı yapılacak evlerden istiyorlar. Birinci tercih, evleri istiyorlarsa maliyetleri belli, kendi aldıkları paralar belli. Eğer borçlanmaları icap ediyorsa çok uzun vadeye yayarak rahat ödeyecekleri şekle getirip, birinci tercih olarak onlara sunacağız. Bir yerde oturan insanın hakkı en kutsal hak. O mahalleler zaten yaşayan mahalleler olsun diye çabalıyoruz” diye konuştu.

Sur’da yapılan yeni evleri birçok kesim eleştiriyor. Eleştirinin nedeni ise evlerin Diyarbakır mimarisini yansıtmıyor oluşu. Diyarbakır evleri bazalt taştan yapılırken, Sur’da inşaa edilen yeni evler, betonarme. Evlerin dış yüzeyi, bazalt taşını andıran siyah beyaz taşlarla kaplanıyor. Evler şekil itibariyle de, geleneksel Diyarbakır evlerine benzemiyor.

Sur sakinleri ise yapılanlardan memnun değil. Bütün hayatı Sur’da geçen ayakkabı boyacısı Cahit, eski evine dönmek istiyor. Evini eşyalarıyla birlikte kaybeden Cahit, evinin bulunduğu yerde yeni ev istiyor. Cahit, “Bize verilen sözler yerine getirilsin. Bize aynı yerde ev sözü verdiler ama unuttular ’dedi.

Diyarbakır Mimarlar Odası da, bir süre önce, yıkımın durdurulması için UNESCO’ya mektup yazmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG