Erişilebilirlik

İki Haftadır Gözaltında Olan Osman Kavala Tutuklandı


18 Ekim’de gözaltına alınan işadamı Osman Kavala, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusunun ardından sevk edildiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan Sorumlu Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın yürüttüğü soruşturmada Kavala, “Gezi Olayları’nın organizatörü olmak ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne katılmakla” suçlanıyor.

Soruşturma savcısının sevk yazısına bu suçlamalar, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye yönelik bir ayaklanma olan ve tüm terör örgütlerinin aktif olarak katıldığı Gezi olayları eylemlerinin yöneticisi ve organizatörü olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili 15-16 Temmuz 2016 tarihinde Büyükada Splendid Otel’de yapılan darbe teşebbüsü sürecinde darbenin organizatörlerinden olan Hanry (Henri) Jak Barkey ile yabancı uyruklu kişi ve kişilerle olağanın ötesinde yoğun irtibat kurarak darbe teşebbüsüne katılmak suretiyle anayasal düzeni cebir şiddet yönetmeleriyle değiştirmek” şeklinde yansıdı.

AP Türkiye raportörü: “Türkiye çılgınca komplo teorileriyle yönetiliyor”

Kavala’nın tutuklanmasına ilk tepki gözaltına alınmasına da itiraz eden Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri’den geldi.

Hollandalı Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyesi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Osman Kavala’ya yöneltilen suçlamalar rezil. O çok saygın bir adam. Fakat bugünkü Türkiye çılgın komplo teorileriyle yönetiliyor” dedi.

Avrupalı akademisyenler: “Kavala’nın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz”

Kavala’ya bir destek de tutuklanmasından hemen önce Fransa’dan geldi. Aralarında Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi direktörleri Jean-François Bayart ve Beatrice Hibou’nun da yer aldığı 35 akademisyen daha önce Kavala hakkında “Başkonsolosluktan çıkanla STK mensubu dedikleri, Türkiye'nin kızıl Soros'u dedikleri kişinin bağlantıları çıkıyor ortaya. Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz, aynı kişi var. Gereken hesabı soracağız” değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir mektup yayınladı.

Mektupta, “Ülkenizin kültürel ve siyasi olarak kıtamızdan koptuğu konusunda hemfikiriz. Osman Kavala’nın tutuklanmasını ve bu tutuklanma hakkında yaptığınız açıklamayı büyük bir şaşkınlık ve üzüntü ile karşıladık. 18 Ekim’de yaşanan, büyük bir adaletsizlikti. Sizden Osman Kavala vakasını, yapılan polis hatasının bir yargı hatasına dönmesine engel olmak için gözden geçirmenizi istiyoruz. Sizden, Kavala’nın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

İletişim Yayınları: “Kavala davasının takipçisi olacağız”

Kurucuları arasında bulunduğu İletişim Yayınları ise tutuklama sonrası yaptığı açıklamada davanın takipçisi olacağını duyurdu.

Türkiye’nin önde gelen yayınevleri arasında yer alan İletişim’den yapılan açıklamada, “Dostumuz, arkadaşımız, kendini demokratikleşme uğraşına adamış Osman Kavala'nın tutuklanması, çok acıdır; temel hak ve özgürlüklerin tahribinde kaygı uyandırıcı, vahim bir eşiktir. Onun masum olduğunu biliyoruz; davasının takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi.

Kavala kimdir?

Uzun yıllardır sivil toplum alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Osman Kavala, 2002 yılında “kültür ve sanatın İstanbul dışındaki şehirlerde üretilmesi ve izlenmesini desteklemek” için kurulan Anadolu Kültür’ün başkanlığını yapıyor. Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin kurucu üyesi, TESEV’in mütevelli heyeti üyesi olan Kaval, Açık Toplum Vakfı’nın da danışma kurulunda yer alıyor.

Kavala, iş dünyasında da önemli isimlerden biri. Türkiye’nin telekomünikasyon devi Turkcell’in eski ortaklarından olan Kavala; Plato Danışmanlık, Menka Ticaret ve Cezayir Lokanta İşletmeciliği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Osman Kavala ayrıca Aras Yayıncılık’ın ortaklarından biri.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG