Erişilebilirlik

İki Eyalette Trump’ın İkinci Seyahat Yasağına İlişkin Duruşma


Başkan Donald Trump’ın 16 Mart günü yürürlüğe girecek ikinci seyahat yasağı kararnamesini mahkemeye taşıyan taraflar bu kararın da geri çevrileceğinden umutlu.

Trump’ın seyahat yasağına itiraz eden grupların avukatları Maryland ve Hawaii’de bugün yapılan duruşmaları takip ettiklerini açıkladı. Eğer bugün karar çıkarsa Perşembe günü kararın yürürlüğe girmesinin önüne geçilebilir.

27 Ocak tarihli ilk seyahat yasağını donduran Washington eyalet mahkemesinin kararı Federal Temyiz Mahkemesi yargıçları tarafından da onaylanmıştı.

6 Mart’ta yayınlanan son seyahat yasağı ile İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarına 90 gün boyunca vize verilmesi yasaklanıyor. 120 gün boyunca mülteci başvuruları da durduruluyor. İkinci kararnamede Irak yasaklılar listesinden çıkarıldı.

Kararnameye muhalefet edenler, ikincisinin de ilki gibi dine dayalı ayrımcılık içerdiğini ve anayasaya uygun olmadığını belirtiyor.

Amerikan Sivil Haklar Birliği Başkan Yardımcısı Cecilla Wang, “Başkan Trump, Müslümanlar’a yasak ve ayrımcılıkla ilgili ilk açıklamalarından ne kadar kaçmaya çalışırsa çalışsın bu kararnamenin Müslümanlar’a yönelik ayrımcı olduğunu saklayamayacak,” dedi.

Seçim kampanyası sırasında Trump mültecilere ve Müslümanlar’ın Amerika’ya girmesini yasaklamakla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Beyaz Saray kararnamenin Müslümanlar’ı hedef aldığını reddediyor.

Kararname yayınlandıktan 10 gün sonra yürürlüğe gireceği için havaalanlarında bir karışıklık olması beklenmiyor.

Uluslararası Mülteci Yardımı Projesi hukuk uzmanlarından Mark Doss avukatların havalananlarında olabilecek durumlara hazır olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG