Erişilebilirlik

''İki Doz Sinovac'a Pfizer Takviyesi Omicron’a Yetersiz''


Yapılan bir araştırmaya göre, bir doz Pfizer-BioNTech hatırlatma aşısıyla birlikte iki dozlu Sinovac aşısı, Omicron varyantına karşı yeterli koruma sağlamıyor

Bir araştırmaya göre, Sinovac'ın iki dozlu Corona virüsü aşısı ve ardından bir doz Pfizer-BioNTech hatırlatma aşısı yaptıranlar, diğer varyantlara kıyasla Omicron varyantına karşı daha düşük bir bağışıklık tepkisi gösterdi.

Henüz hakemli olmayan çalışma, Yale Üniversitesi, Dominik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlardan araştırmacılar tarafından yapıldı.

Çalışmaya göre, bir doz Pfizer hatırlatma aşısıyla birlikte iki doz Sinovac aşısı, iki doz mRNA aşısına benzer bir antikor yanıtı üretti. Aşıların Omicron varyantına karşı ürettiği antikor seviyelerinin, ilk varyanta karşı 6,3 kat ve Delta varyantına karşı iki doz mRNA aşısına kıyasla 2,7 kat daha düşük olduğu tespit edildi.

Çalışmanın yazarlarından Akiko Iwasaki Twitter'dan yaptığı açıklamada, Sinovac’ın aşısı CoronaVac alıcılarının Omicron'a karşı gereken koruyucu seviyeleri elde etmek için iki ek hatırlatma dozuna ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Dominik Cumhuriyeti'ndeki 101 katılımcıdan alınan plazma örneklerini analiz eden çalışmaya göre, iki doz Sinovac aşısı tek başına Omicron'a karşı saptanabilir herhangi bir koruma göstermedi.

Geçen hafta Hong Kong'da yapılan bir araştırma, Sinovac aşısının üç dozunun bile Omicron'a karşı yeterli antikor tepkisi üretmediği ve "koruyucu seviyelere" ulaşmak için bir Pfizer-BioNTech aşısıyla desteklenmesi gerektiği sonucuna varmıştı.

Sinovac'ın CoronaVac'ı ve Çin devletine ait Sinopharm'ın BBIBP-CorV aşısı, Çin'de en çok kullanılan ve dünye genelinde başka ülkelere de ihraç edilen Corona virüsü aşıları konumunda. Hong Kong da, Sinovac ve Pfizer-BioNTech aşılarını kullanıyor.

XS
SM
MD
LG