Erişilebilirlik

Irak'ın Kuzeyinde Türk Askeri Üssüne Saldırı


Türkiye’nin bölgede bulunan PKK kamplarına yönelik hava harekatında sivillerin öldüğünü ileri süren bir grup, bugün Duhok Kentine bağlı Şeladize kasabasında bir protesto gösterisi düzenledi. Gösteriye katılanlar Türkiye’nin operasyonlarına tepki gösterdi. Yaklaşık bir saat süren gösterinin ardından eylemciler dağılırken, bir grup bölgedeki Türk üssüne doğru yürüyüşe geçti.

Üsse giren göstericiler, buradaki askeri araçları ateşe verdi. Bölgenin en büyük medya kuruluşlarından Rudaw, gösteriler sırasında 1 kişinin öldüğünü 11 kişinin yaralandığını duyurdu. VOA Türkçe’nin ulaştığı bölge sakinlerinden Osman Rekani, gösterinin sakin başladığını ancak daha sonra eylemcilerin üsse yöneldiğini söyledi. Rekani; “Yürüyüşün ardından bir grup üsse girdi. Askeri araçları yaktılar. Askerler üsten çıkarak kaledeki yere çekildi. Asayiş güçleri az önce buraya geldi. Onlar geldikten sonra insanlar üsten çıktı ve dağıldı. Ölü ve yararlıların olduğunu duyduk” dedi. Olayların büyümesinin ardından bölgeye takviye güvenlik gücü sevk edildi.

Irak'ın Kuzeyinde Türk Askeri Üssüne Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Olayla ilgili bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, saldırının PKK provokasyonu olduğunu söyledi. Açıklamada, “Irak kuzeyinde yer alan bir üs bölgemize PKK terör örgütünün provokasyonu neticesinde bir saldırı gerçekleşmiştir. Saldırıda kısmi araç ve malzeme hasarı oluşmuştur" deniliyor

Bu arada bir dizi etkinlik için Gaziantep’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin yemeğinde, olayla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, PKK’nın eylem hazırlığı içinde olduğunu belirterek, “Güvenlik birimlerimizin son haftalarda bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda ele geçirdiği malzemeler, örgütün seçim dönemini kana ve gözyaşına bulamak için ciddi hazırlıklar içinde olduğunu gösteriyor. Ama artık bunlar geçerli değil. Bugün yine Irak tarafında bir yanlış yapmak istediler. Uçaklarımız, silahlı insansız hava araçlarımız kalktı, hepsi dağılma durumunda kaldı" şeklinde konuştu.

Türkiye Kürt yönetimiyle vardığı anlaşma gereği, 1992’den bu yana PKK’ya karşı bölgede istihbarat amaçlı asker bulunduruyor. Türkiye’nin bölgede 13 üssü bulunuyor. Ancak bu üslerdeki askerler operasyon yapamıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG