Erişilebilirlik

IKBY’de Başkanlık Seçimleri Ertelendi Tartışmalar Alevlendi


IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin görev süresinin sona ermesinin ardından, 1 Kasım’da seçim yapılması planlanıyordu. Başkanlık seçimleriyle birlikte genel seçimlerin de aynı tarihte yapılması planlanmıştı. Ancak merkezi hükümetin Kürt yönetiminin elinde bulunan yerleri geri almasının ardından başlayan belirsizlik nedeniyle seçimler bugün ertelendi.

IKBY Parlamentosu’nun bugünkü oturumunda alınan kararla, seçimlerin 8 ay sonra yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya katılan 68 milletvekilinden 60’ı seçimlerin ertelenmesi yönünde oy kullandı.

Erteleme kararıyla birlikte tepkiler de gelmeye başladı.Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) 3 milletvekili, seçimlerin ertelenmesine tepki göstererek, ertelemenin yasal olmadığını söyledi. KYB’li vekiller Geşe Dara Hefid, Qadir Rezgeyi ve Miryem Semed ortak bir açıklama yaparak ertelemenin yasal olmadığını söyledi. Geşe Dara Hefid açıklamada, "Kürdistan Bölgesi halkının yüzde 50'si, halkın içinde yaşadığı durumdan dolayı bu hükümeti sorumlu görüyor. Parlametonun görev süresinin uzatılması yasal değil" dedi.

Bu arada, iki tarafın Kerkük’ün kaybedilmesinden birbirlerini sorumlu tutmalarıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. KYB Parti Meclisi’nin dünkü toplantısından sonra yayınlanan bildiride, ‘ihanet’ suçlamasına tepki gösterildi. Bildiride şu görüşlere yer verildi: ”KYB'li yetkililer sorumsuzca açıklamalardan uzak durmalı. YNK Parti Meclisi, partimize yönelik her türlü suçlamayı reddetmektedir. Şehitler kimin savunma hattında yer aldığını gözler önüne sermektedir.”

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron dün gece IKBY Başkanı Mesut Barzani’yi arayarak bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi aldı. Macron, Erbil ile Bağdat arasında yaşanan gerginlikten endişe duyduğunu dile getirerek, çatışma yaşanmamasın diledi. Macron, “Sorunların çözümü için en iyi yol diyalog ve müzakere yoludur” dedi.

Bölge kentlerinde bunlar yaşanırken, çatışma haberleri de geldi. Mahmur ve Suriye sınırındaki Rabia yakınlarında Kürt güçlerinin mevzilerine saldırı düzenlendi. Haşdi Şabi milisleri tarafından düzenlenen saldırıların püskürtüldüğü açıklandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG