Erişilebilirlik

İhraç Edilenlerin Eylemine Polis Müdahalesi


İhraç Edilenlerin Eylemine Polis Müdahalesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

Kanun Hükmünde Kararname ile Diyarbakır’daki kamu kurumlarından ihraç edilenlerin yapmak istediği protesto eylemine polis izin vermedi. Eyleme müdahale eden polis 32 kişiyi gözaltına aldı.

Türkiye genelinde son KHK ile ihraç edilen 7 bin 348 kamu çalışanından yüzlercesi de Diyarbakır’da görev yapıyordu. Özellikle kayyum atanan belediyelerde çalışan yüzlerce kişi işinden oldu.

Değişik sendikalara üye kamu çalışanları bu durumu protesto etmek için basın açıklaması yapmaya karar verdi. Yenişehir’de bir araya gelen kamu çalışanları ve sendika yöneticileri, basın açıklaması yapmak istedi. Ancak açıklamaya polis izin vermedi. Sendika yöneticileri ve polis dakikalarca tartıştı. Sağlık Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Recep Oruç, polislerin de ihraç edildiğine dikkat çekerek, izin verilmesini istedi. Oruç, “Arkadaşlarımız ihraç edildi. Bunu halkımızla paylaşmak istiyoruz. Birbirimizi niye geriyoruz? Bizim devletimiz diyerek niye ötekileştiriyorsunuz? Sizin arkadaşlarınız da ihraç edildi. O KHK’nın içinde polis de vardı, asker vardı, sağlıkçı vardı öğretmen vardı. (polis çözülecek deyince) Bir yıldır çözmüyor ”dedi.

Ancak tüm ikna çabalarına rağmen polis basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Polis müdürleri, açık havadaki eylemlerin valilik kararnamesiyle yasak olduğuna dikkat çekerek, basın açıklamasının kapalı bir yerde yapılmasını istedi.

Bunun üzerine grup, oturma eylemi yapmaya karar verdi. Eylem öncesi bir açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Siraç Demir, “Basın açıklamasına müsaade edilmedi. Basın açıklaması yapamıyoruz. Açıklamada yapmadan tepkimizi 5 dakika oturarak göstereceğiz. Oturduktan sonra dağılacağız” diye konuştu.

Grup oturmaya başlarken, polis eyleme son verilmesi için uyarı yaptı ancak protestocu grup eyleme devam etti. Bunun üzerine polis gruba müdahale etti. Gruptakiler yaka paça gözaltına alındı. Müdahale sırasında 32 kişi gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Polis gazetecilerin müdahaleyi çekmesine engel olmaya çalıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG