Erişilebilirlik

İHD ‘Çatışmalarda İki Yılda 2 Bin 722 Kişi Öldü’


İHD tarafından hazırlanan, 24 Temmuz 2015-24 Temmuz 2017 tarihleri arasında meydana gelen şiddet olaylarına ilişkin raporu basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısında konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, ortaya çıkan tablonun ürkütücü olduğunu söyledi. Bilici, “Bir beldenin nüfusu kadar insanların yaşamını yitirdiğini görüyoruz. İlçenin nüfusu kadar insanların gözaltına alınarak, tutuklandığını görüyoruz. Yaşanan çatışmalarda ciddi bir maddi kayıp ta söz konusu. Kürt meselesi sonucunda meydana gelen savaş ve çatışmanın ortaya çıkardığı ciddi bir fatura söz konusudur” dedi.

Türkiye’de hak ihlallerinin sona ermemesinin nedenini “Kürt sorunun çözülmeyişine” bağlayan Bilici, "Kürt meselesi çözülmediği için Türkiye evrensel hukuktan uzaklaşıyor. Devlet içerisinde illegal yapılar, hukuk dışına çıkarak, illegal şekilde sorunu çözmeye çalışıyor. Binlerce insanın yakılıp yıkıldığı, binlerce insanın kaybettirildiği, bununla birlikte temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı sonuçlar, darbe mekanizmasını sürekli canlı tutmuştur. Birileri bundan faydalanarak ülkenin yönetimine el koymaya çalışmıştır” diye konuştu.

Daha sonra iki yıllık çatışma süreciyle ilgili verileri açıklayan Bilici, çatışmalarda 2 bin 722 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İHD’nin raporunda yer alan verilerin bazıları şöyle;

  • “Türkiye genelinde; yaşanan çatışmalarda 477 asker, 251 polis ve 43 köy korucusu yaşamını yitirirken, 978 asker, 773 polis ve 79 köy korucusu yaralandı.
  • Türkiye genelinde yaşanan çatışmalarda bin 55 PKK’li, 243 YPS/YPS-JİN(PKK şehir örgütü) üyesi ve 9 TAK üyesi hayatını kaybetti.
  • Çatışmaların ortasında kalan 53 sivil yaşamını yitirirken, 80 sivil yurttaş ise yaralandı.”

Raporun ‘Yargısız infaz’ başlıklı bölümünde ise şu verilere yer verildi;

  • “Bölgede, asker, polis ve köy korucusu tarafından gerçekleştirilen yargısızlar infazlar sonucu, 448 kişi yaşamını yitirdi, 379 kişi yaralandı.
  • Silahlı örgüt militanları tarafından askeri birimlere ve sivil yerleşim alanlarında gerçekleşen bombalı saldırılarda, Türkiye genelinde 129 sivil yurttaş yaşamını yitirdi, 588 sivil yurttaş ise yaralandı.
  • Bölgede; 62 sivil yaşamını yitirdi, 514 sivil ise yaralandı.
  • Bölgede; 14 kişi silahlı örgüt militanları tarafından alıkonulduktan sonra veya saldırı sonucu öldürüldü.”

Raporda ayrıca Doğu ve Güneydoğu’da mayın ve sahipsiz patlayıcıların patlaması sonucu 15’i çocuk 20 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilirken, sınır boylarında açılan ateşlerde 56 sivilin öldüğü belirtildi. Raporda, bölgede güvenlik güçlerinin kullandığı zırhlı araçların yol açtığı ölümlere de yer verildi. Buna göre zırhlı araçların karıştığı kazalarda, 4’ü çocuk 14 kişi hayatını kaybetti.

Raporda son olarak sokağa çıkma yasaklarına vurgu yapılarak şu bilgilere yer verildi ”Bölgenin 11 ilinde ve 45 ilçesinde 250 kez gün boyu ve süresiz sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 mahallede, 28 Kasım 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 634 gündür halen devam etmektedir. Yasağa 10 Aralık 2015 tarihinde 1 gün süreyle ara verildi ve 22 Mayıs 2016 tarihinde, 6 mahallenin 4’ünde ki bazı sokak ve caddelerde yasak kaldırıldı. Bölgede meydana gelen 448 yargısız infaz vakasının önemli bir bölümünün sokağa çıkma yasakları sürecinde gerçekleştiği tespit edilmiştir. Tespit edilen verilere göre, 75’i çocuk olmak üzere en az 321 sivil yurttaş yaşamını yitirdi.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG