Erişilebilirlik

“İğneada Açıklarında Mayın Tespit Edildi”


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanlığı bugün, Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında mayın tespit edildiğini açıkladı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “28 Mart 2022 günü sabah saatlerinde Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın tespit edilmesi üzerine olay mevkisine bölgede bulunan Sualtı Savunma (SAS) Timleri süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır” denildi.

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bağlandığı Sarıyer-Garipçe açıklarında da önceki gün, mayına benzer bir cisim bulunduğu açıklanmış, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildiğini söylemişti.

İstanbul Boğazı açıklarında da mayın tespit edilmişti

Cumartesi günü de İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bağlandığı bölgede mayına benzer bir cisim bulunduğu açıklanmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildiğini söylemişti.

Cisim, Sarıyer-Garipçe açıklarında tespit edildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Reuters haber ajansına, mayına benzeyen cismi ilk olarak balıkçıların Boğaz’ın Karadeniz’e bağlandığı bölgede bir rıhtım yakınında fark ettiğini söyledi. Balıkçılar, nesneyi Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirdi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili Milliyet gazetesinde yer alan bir haberde, yetkililerin teknelere telsizle nesnenin "boynuz benzeri çıkıntıları olan bir top şeklinde" ve "muhtemelen mayın" olduğunu duyurduğunu söyledi.

Bir dalış ekibi bölgeye gönderilirken yetkililer, seyir halindeki gemileri bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı.

Daha sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bulunan cismin mayın olduğunu doğruladı. Doha’da Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nı ziyaret eden Akar, “Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarındaki bir ticari gemiden ‘mayın benzeri bir cisim görüldüğüne’ dair bilgi geldi. Unsurlarımız zaten o bölgelerde yoğun şekilde devriyelerini, görevlerini sürdürüyordu. Süratli bir şekilde SAS timimiz bölgeye intikal ettirildi. Söz konusu cisim mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildi. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın, SAS timimiz tarafından etkisiz hâle getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor’’ dedi.

Milli Savunma Bakanı, ‘’Deniz trafiğinin emniyetli şekilde sürdürülmesi için başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere Sahil Güvenlik ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon yapıldı. Gerekli tedbirler alındı. Deniz trafiği emniyetli şekilde devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde faaliyetleri takip ediyor, çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG