Erişilebilirlik

Idomeni Kampı Tahliye Ediliyor


İdomeni Kampı'nda otobüslere yerleştirilen mülteciler
İdomeni Kampı'nda otobüslere yerleştirilen mülteciler

Yunanistan, Makedonya sınırındaki Idomeni sığınmacı kampını boşaltıyor. Operasyonun ikinci gününde sığınmacılar, otobüslere bindirilerek kamptan çıkartılıyor.

Kampa 700 polis konuşlandırılmış durumda. Bununla birlikte dün başlayan süreçte şu ana kadar sorun yaşanmadığı belirtiliyor. 8 binden fazla kişinin bulunduğu kampa gazetecilerin girmesine izin verilmiyor.

Yetkililer, ilk gün 2 bin kişinin kamptan tahliye edildiğini açıkladı. Bugün itibarıyla kampta 6 bin kişinin bulunduğu belirtiliyor. Bununla birlikte günün ilk saatlerinde 400’den fazla sığınmacı da kamptan çıkartıldı. Kampın boşaltılması işlemlerinin birkaç gün sürmesi bekleniyor. Sığınmacılar Yunanistan’ın kuzeyinde yeni inşa edilen barınaklara götürülüyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü sözcüsü Vicky Markolefa insanların gönüllü olarak kampı terk ettiğini ve sorun olmadığını söyledi.

Ancak Idomeni’de eskiden kalanların birçoğu barınaklarındaki koşullardan şikayetçi oldu ve diğer daha küçük kamplara yürüyerek gitmeyi tercih. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı sözcüsü Stella Nanou yeni kamplardaki yaşam koşullarının daha iyi olabileceğini söyledi.

Nanou, “Ajans olarak koşulların iyileşmesi için çalışıyoruz ama bazı tesislerde işler iyi gitmiyor” dedi.

Idomeni’nin boşaltılması aylardır kampta Avrupa’nın başka bölgelerine gitmek için bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Mart ayından bu yana Balkan ve Avrupa sınırları sığınmacılara kapalı.

Sınırların kapatılması nedeniyle 54 bin kişi Yunanistan’da sıkışmış durumda.

Sürecin başlamasından buyana Idomeni’de kalanların bir kısmı resmi kampa gitmektense yürüyerek 6 kilometre uzaklıkta Makedonya sınırına yakın bir başka kampa gitti. Şimdilik 400 kişi orda ve daha fazlası da gidiyor.

Halep’ten gelen 26 yaşındaki öğrenci Ahmed Hayata Belgrad’a ulaşmak için insan kaçakçılarına 800 euro ödemeyi planlıyor. Asıl amacı ise Almanya’ya ulaşmak.

Hayata, “Eğer kampa gidersem kimse orda ne kadar kalacağımı bilmiyor. Bazıları bir yıl, bazıları 6 ay diyor. Idomeni’de 3 ay kaldım, sadece yedim ve yattım, fakat çalışmak istiyorum” diyor.

26 yaşındaki Jahine Al-Ali diğer Avrupa ülkelerine yerleştirilme sürecinden rahatsız.

Yeniden yerleştirme yalan diyen Jahina, “Galiba sonsuza kadar Yunanistan’da kalacağız” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG