Erişilebilirlik

İdlib’de Türk Üssüne Saldırı: 3 Asker Yaralı


Suriye’nin İdlib bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 10 No'lu gözlem üssüne havan topuyla saldırı düzenlendi. Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki saldırının ardından Türkiye Suriye’yi, saldırıların sürmesi halinde karşılık verecekleri konusunda uyardı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ‘’Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde kontrol ettiği As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zawiyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı Gözlem Noktamıza kasıtlı olduğu değerlendirilen 35 havan atışı ile bir saldırı gerçekleştirilmiştir’’ dendi.

Açıklamada üç askerin hafif yaralandığı belirtildi ve saldırıyla ilgili Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğu belirtildi.

Ankara’da Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da gündeminde saldırı vardı. Çavuşoğlu, "Bunun biz kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile de bu konuda görüşüyoruz. Eğer rejim buna yönelik saldırıları devam ettirirse, gereğini de yaparız. Bundan da hiç kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, İdlib’deki saldırıların durması için Rusya'nın ve İran'ın garantör olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat üzerinde gerekli baskıyı kurması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan Rusya, rejim güçlerini sorumlu tutan Türkiye’nin aksine, İdlib’deki saldırıları Suriyeli muhaliflerin düzenlediğini öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında saldırıları İdlib’de konuşlu ‘’teröristlerin’’ düzenlediği belirtildi. Açıklamada, sahadaki Türk askerlerinin korunması ve isyancıların mevzilerinin vurulması için Türk Silahlı Kuvvetleri'nden destek talebi geldiği ifade edildi.

Açıklamada ‘’Bunun sonucu olarak, Türk ordusunun verdiği koordinatlarla Rus uçakları 4 hava saldırısı gerçekleştirdi. Çok sayıda militan ve mühimmat hava saldırılarında yok edildi’’ dendi.

Türkiye’nin üs bölgesindeki tesis, teçhizat ve malzemelere de hasar veren saldırı, Suriye rejim güçlerinin Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki bölgelere Nisan ayı sonunda başlattığı kara harekatı sürerken yaşandı.

Rejim güçlerinin saldırısı, aylardır süren Rusya ve Türkiye destekli ateşkesin bölgedeki aşırılık yanlılarının nüfuzunu azaltmada başarısız olmasının ardından başladı. Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşma ile, ateşkesin izlenmesi için bölgede askersiz bölgeler ve gözlem noktaları kurulmuştu.

İdlib'te ateşkes sağlandı mı?

Reuters haber ajansı dün, Rusya ordusunun açıklamasına dayanan Rus haber ajansının haberlerine atıf yaparak, Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğunda İdlib’de tam kapsamlı bir ateşkes sağlandığını yazmıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Türkiye ve Rusya’nın İdlib için yeni bir ateşkes anlaşmasına vardığı haberlerini yalanladı. Çavuşoğlu, "Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil ama bu konuda Rusya ile beraber ciddi, samimi gayretlerimizin olduğunu da söylemek isterim" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG