Erişilebilirlik

‘İdlib’de Operasyon Olmayacak’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de yapılan İdlib görüşmesinden uzlaşma çıktı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu İdlib’de operasyon olmayacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi'deki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider Suriye'de rejim karşıtı muhalif grupların denetimindeki sono bölge olan İdlib'de askerden arındırılmış yeni bir bölge oluşturulması konusunda uzlaşma sağladı.

İdlib için yol haritası

Rusya Cumhurbaşkanı Putin varılan uzlaşmanın ayrıntılarını açıkladı. Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşma uyarınca, askerden ve silahtan arındırılmış bölge 15 Ekim’e kadar oluşturulacak ve uzlaşma kapsamında tank, roket fırlatma sistemleri dahil olmak üzere muhaliflerin kullandığı tüm ağır silahlar da 10 Ekim'e kadar oluşturulacak bu tampon bölge dışına çıkarılacak.

Vladimir Putin, askerden arındırılmış bölgenin 15-20 km genişliğinde olacağını, Nusra Cephesi de dahil radikal unsurların bu bölgeden çekilmesi gerektiğini kaydetti. Rus lider, bölgede Türk ve Rus güçlerin devriye gezeceğini ve Suriye hükümetinin de bu yaklaşımı desteklediğini söyledi.

Ancak iki lider de İdlib içinde bulunan radikal unsularla diğer rejim karşıtı unsurların birbirinden nasıl ayrılacağı konusunda ayrıntı vermedi. Üzerinde mutabık kalınan uzlaşı uyarınca İdlib'in tam olarak ne kadarlık kısmının askerden arındırılmış bölge kapsamında olacağı da henüz açıklık kazanmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu uzlaşmayla İdlib’de insani kriz yaşanmasının önüne geçildiğini düşündüklerini, Rusya ile varılan mutabakatın konuya ilişkin taraflar için de önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı, YPG’yi kastederek Suriye’nin geleceğine yönelik tehdidin İdlib’den ziyade Fırat’ın doğusundan kaynaklandığını savundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG