Erişilebilirlik

İdlib’de Gerilim Tırmanıyor


Suriye’nin kuzeybatısında İdlib’de hükümet güçleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalarda en az 15 kişinin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib Esad rejimine muhaliflerin son kalesi. Birçok muhalif grup Suriye’nin çeşitli bölgelerinde rejim güçlerine karşı alınan mağlubiyetlerin ardından İdlib’e çekilmek zorunda kalmıştı.

Geçen yıl Şam bölgeye yönelik saldırı başlatmayı planlamış bu da insani kriz endişelerini beraberinde getirmişti.

Söz konusu planlanan saldırı Ankara’yla Moskova arasında varılan anlaşmayla ertelenmişti. Anlaşmada “askerden arındırılmış bölge” oluşturulması da yer alıyordu.

Ancak anlaşmayı uygulamak son haftalarda giderek zorlaşıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi sadece son 5 günde bölgede hayatını kaybedenlerin sayısının 45 olduğunu açıkladı.

Ölümlerin çoğunun hükümet güçlerinin topçu ateşi nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor.

Pazar günü de 7 kişinin muhaliflerin kontrolündeki Nerab’da, 3 kişinin de yine muhaliflerin kontrolündeki Sarageb’de hayatını kaybettiği kaydediliyor.

Suriye devlet medyası da muhaliflerin kontrolündeki bölgeden fırlatılan roket nedeniyle Şam’ın kontrolündeki Masyaf’da 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Cumartesi günü sanayileşmiş 7 ülkenin dışişleri bakanları; Fransa, Almanya, İngiltere, Kanada, Amerika, İtalya ve Japonya dışişleri bakanları bir araya geldikleri G-7 toplantısında İdlib’de son haftalardaki askeri hareketlerden dolayı endişelerini dile getirmişlerdi.

Geçen hafta Şam ülkenin kuzebatısında Rusya’nın sabrının azalmakta olduğunu belirtmiş bununla birlikte Moskova Şam’a Türkiye’nin Eylül ayında varılan anlaşmayı uygulamaya bağlı olduğunu söylemişti.

Türkiye, Rusya ve İran’la vardığı anlaşma uyarınca İdlib’e asker konuşlandırmış durumda. Bölgede cihatçı olarak nitelenen Tahrir el Şam adlı grubun önemli bir gücü bulunuyor.

Birleşmiş Milletler İdlib ve çevresine yarısı ülkenin başka yerlerinden bu bölgeye gelen toplam 3 milyon kişinin yaşadığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG