Erişilebilirlik

İdlib El Nusra'nın Eline Geçti


İdlib'in düşmesinin ardından Esat güçlerinin hava saldırısı düzenlemesinden korkan İdlib halkı kenti terk ediyor
İdlib'in düşmesinin ardından Esat güçlerinin hava saldırısı düzenlemesinden korkan İdlib halkı kenti terk ediyor

Suriye’nin kuzeyinde Esat güçlerinin elindeki İdlib kenti, el Kaide bağlantılı el Nusra örgütü ve müttefik grupların hakimiyetine girdi.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, el Nusra ve müttefiklerinin, Esat güçleriyle dört gün süren çarpışmaların ardından İdlib’i ele geçirdiğini açıkladı. Örgüt, çarpışmalarda yedi İslamcı savaşçının yanı sıra Esat güçlerinden de çok sayıda askerin öldüğünü ya da esir düştüğünü bildirdi.

İdlib, Hatay ili sınırlarının yalnızca 25 kilometre doğusunda bulunuyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA, İdlib’i kaybettiklerini doğrulamasa da kentte yoğun çatışmaların yaşandığı haberini verdi. Muhalefete bağlı Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü de, Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların İslamcı savaşçıları hedef aldığını doğruladı.

İdlib’in düşmesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat açısından da ciddi bir kayıp. Esat rejimi, dört yıldır devam eden iç savaşta ikinci kez bir il merkezi ve büyük bir kentini kaybediyor.

El Nusra 2013 yılında Rakka’yı ele geçirmiş, kent daha sonra IŞİD’in denetimine girmişti.

Şarm el Şeyh’teki Arap Birliği zirvesinde konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, uluslararası toplumun Suriye’deki iç savaşı durdurma konusundaki başarısızlığının kendisini utandırdığını ve öfkelendirdiğini söyledi.

Suriye’deki iç savaşta 220 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişiyse evlerini terk etmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG