Erişilebilirlik

‘İdlib’de Çok Büyük Bir İnsani Felaketle Karşılaşabiliriz’


BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro
BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Suriye'nin kuzeybatısındaki felaketi önlemek için acil adımlar atılması gerektiğini açıkladı. Komisyon üyeleri, İdlib’de Suriye hükümetinin ve müttefikleriyle birlikte IŞİD’in bölgedeki kolu Tahrir El Şam’a yönelik kara ve hava saldırılarının artmasıyla çok büyük bir insani felaket yaşanabileceği konusunda uyardı.

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro ve üyeler Karen Koning Abu Zayd, ile Hanny Megally düzenledikleri ortak basın toplantısında, ülkenin kuzeybatısında çatışmaların giderek arttığını, gelinen son durumu kaygıyla izlediklerini belirttiler.

İdlib'de hava saldırısında tahrip edilen hastane binası
İdlib'de hava saldırısında tahrip edilen hastane binası

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, “Son günlerde hükümet yanlısı güçler ve müttefiklerinin sivil alanlara yönelik saldırılarının arttığı, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil kayıp haberleri elimize geçiyor. Hama’nın kuzeyi ve İdlib’in güneyinde yer alan çok sayıda eğitim ve sağlık kuruluşu ve altyapı hem hava hem de kara saldırılarında tahrip edilmiş durumda. İdlib’de insan hakları ve insani felaket yaşanabilir. Suriye hükümeti ve müttefiklerinin mevcut hava ve kara saldırılarında ciddi bir artış var. Siviller korkunç insani şartlar altında. Güvenlikleri tehlike altında” diye konuştu.

“Kara ve hava saldırıları yeni göçleri tetikleyebilir”

Son haftalarda gerçekleşen hava saldırıları nedeniyle bölgede siviller için güvenli yerlerin kalmadığını kaydeden komisyon üyeleri, 29 Nisan’dan bugüne kadar Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde 152 binden fazla sivilin yerlerinden edildiğini, son üç ay içinde bu sayının 300 bin kişiye yaklaştığını kaydetti. Idlib konusunda çok sayıda uyarı yaptıklarını kaydeden komisyon üyeleri, “Geçtiğimiz yıl komisyon olarak defalarca Idlib’de hükümet güçleri ve müttefiklerinin kaybettikleri bölgeyi geri almak için başlatabileceği saldırılarla göçleri tetikleyeceği konusunda uyarılarımızı yaptık. Suriye'nin kuzeybatısında yaşayan üç milyon sivilin hayatlarını ve temel insan haklarını ciddi şekilde etkileyeceğini vurguladık. Tüm taraflar uluslararası insan haklarının hukukun temel ilkelerini açıkça ihlal eden taktikler kullanmaya devam ediyor. Tüm taraflara ve özellikle Astana garantörlerine, sivillerin korunmasına öncelik verilen müzakere edilen bir anlaşmaya varılıncaya kadar ateşkes anlaşmasına uymaya devam etmesi çağrısında bulunuyoruz. Çatışmalar durmazsa çok büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalacağımızı yeniden hatırlatıyoruz” dedi.

“Sivillerin sağlığı ve güvenliği için kaygı duyuyoruz”

Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, düzenlediği basın toplantısında, Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde devam eden hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yaşanan insani kriz nedeniyle endişelerinin giderek arttığını söyledi. BM Sözcü Yardımcısı Hak, “Suriye’nin Rukban bölgesinde 30 binden fazla sivilin sağlığı ve güvenliği konusunda büyük endişe duymaya devam ediyoruz. Durum giderek kritikleşiyor” dedi.

Rukban’daki sivillere üç ay önce ve son olarak da yaklaşık bir ay önce iki kez insani yardım konvoylarının ulaştırıldığını belirten Hak, “Bölgeye üçüncü bir insan yardım konvoyunun ulaştırılması için çağrıda bulunuyoruz. Sivillerin, gıda, hijyen kitleri ve çocuklar sağlık malzemeleri de dahil olmak üzere yardımlar ulaştırılmalı. Birleşmiş Milletler, tüm taraflara, ihtiyacı olan tüm insanlara güvenli, sürekli ve engelsiz insani erişim sağlama yükümlülüklerini hatırlatır” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG