Erişilebilirlik

Türkiye ve Rusya Arasındaki İdlib Anlaşmasının Ayrıntıları Netleşiyor


Çavuşoğlu: 'Arzumuz Suriye'de İstikrar Olsun'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk-Rus istihbarat ve güvenlik yetkililerinin İdlib’deki radikal grupların durumunu ele alacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında İdlib bölgesinde radikal grupların bölgeden çıkartılacağı askerden arındırılmış bölge oluşturulması konusunda uzlaşmaya varılmıştı.

Çavuşoğlu, Rusya ve Türkiye’nin bölgede koordineli devriyeler düzenleyeceğini ve insansız hava araçlarının da devriyelerde yer alacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin İdlib’e asker takviyesi yapacağını da kaydetti.

Dışişleri Bakanı, buna gerekçe olarak Türk ve Rusya’nın ortak koordineli yapacakları devriyeyi gösterdi.

Çavuşoğlu ayrıca İdlib’in doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine uzanan, Halep’in rejim kontrolündeki bölgesini Şam’a ve Akdeniz kıyısına bağlayan M4 ve M5 otoyollarının yıl sonuna kadar açılacağını da kaydetti.

Çavuşoğlu,Türkiye’nin Suriye’de istikrar umut ettiğini ve daha fazla kan dökülmesini istemediğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da Suriye muhalefetinin anlaşma uyarınca şimdi bulundukları bölgelerde kalmaya devam edeceğini söyledi.

Amerika ve AB'den açıklamalar

Amerikalı üst düzey bir yetkili, Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeleri "cesaret verici" olarak niteledi.

Savunma İstihbarat Dairesi Direktörü Korgeneral Robert Ashley Washington'da katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, iki tarafın görüşmelerinin sahada daha az askeri hareketliliğin görüleceği bir sürece doğru ilerlendiği algısını oluşturduğunu söyledi.

Askeri bir kampanyanın "uzun vadede Suriye için hiçbir yararının olmayacağını, sadece insani acıları arttıracağını" belirten Ashley, "Grupların ve farklı tarafların biraraya gelip, barış sürecini başlatmanın ve normale dönmek için çalışmanın yollarını aramaya başladığını görmek istiyoruz" diye konuştu.

Anlaşmayla ilgili olarak Avrupa Birliği’nden de açıklama geldi.

Avrupa Birliği sözcüsü, Brüksel’in anlaşmanın sivil hayatlarla altyapının korunmasını garanti etmesini ve sürekli insani yardıma ulaşılmasını beklediğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG