Erişilebilirlik

CHP İçişleri Bakanı'nın İstifasını İstiyor


24 Haziran Seçimleri sonrası yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte siyasetteki tansiyonun düşmesi beklenirken AK Parti cephesinden muhalefete dönük sert eleştiriler devam ediyor.

Özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi hakkındaki açıklamalarında ağır ifadeler dikkat çekiyor.

Seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden İstanbul 2. Bölge 1. sıradan milletvekili seçilen Soylu, bugün partisinin ilçe teşkilatlarına yaptığı teşekkür ziyaretleri kapsamında Esenler’de yaptığı konuşmada CHP’nin şehit cenazelerinde protokole alınmayacağını söyledi.

İçişleri Bakanı’ndan CHP’ye ciddi suçlama: “Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar”

Soylu, “Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim. ‘CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin’ diye. Bu kadar basit. Onların gideceği bir adres var. O adresi de göstereceğiz. PKK mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan ayıracağız. Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar” dedi..

CHP'li Tezcan: En az PKK kadar bölücü açıklama

CHP ise İçişleri Bakanı'nı istifaya davet etti.

Parti Meclisi toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 'Erdoğan'a senin en sorumsuz bakanın olurum' diyerek göz kırptığını iddia ettiği Soylu'nun istifasını istedi.

Tezcan, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şehit cenazeleri üzerinden toplumu bölme çabalarına girdi. Şaşırdık önce şaka sandık. Terbiyesiz, vicdansız açıklama. En az PKK kadar bölücü bir açıklamadır. Şehit cenazelerinden kaos yaratma peşindeler. Bu plan şehit cenazelerini ve camileri kavga haline getirme planıdır. Derin karanlık kaos planları böyle çağrılarla harekete geçer. Millet için en büyük tehlikedir. Güvenlikle sorumlu olan bir bakan iç güvenlik tehdidi haline gelmiştir" dedi.

Soylu'nun CHP eleştirileri yeni değil

CHP’yi HDP’yle hatta PKK’yla işbirliği ile suçlayan İçişleri Bakanı 24 Mayıs’ta Bodrum’da yaptığı konuşmada da benzer bir eleştiri getirdiği hala hafızalarda yer alıyor.

İçişleri Bakanı bir restoranda yaptığı konuşmada, “Artık yüzde 25 -26’lar yetmeyecek. PKK ile ittifak etme bu milletin canını acıtma. Tekrar buradan uyarıyorum, HDP ve PKK ile ittifak edeceğine ülkenin yarınlarını düşünün. HDP ve PKK ile ittifak edeceğini ülkenin yarını düşünen bu ülkeyi bölmeye düşünen değil eksi 30 derecede karda kışta varlığını ve birliğini kimseye teslim etmeyen ana düşünmeyen ve vatanım diyen o insanlarla ittifak et” sözleriyle yüklenmişti

Soylu, Buldan’ın iddiasını doğruladı: “Eksiği yok, fazlası var; HDP PKK üzerinden intikam almaktadır”

Soylu, Esenler'de yaptığı açıklamada dün HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın ‘İçişleri Bakanı'ndan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde kendilerinin müşahidi olan bir insanının infaz edildiği ve bu infazdan bizi sorumlu tuttuğu bir telefon aldım. Yapılan infazla partimizin birebir ilişkisi olduğunu ima etmiştir” şeklindeki iddiasını da doğruladı:

“Kendi çocuğu kızamık olunca hasta olunca hastane hastane koşarlar. En lüks hastanelere giderler. Orada doğu ve güneydoğuda HDP, PKK üzerinden milletten intikam almaktadır. Bu kadar açık ve net. Evet aradım. Söylediklerinde eksik yoktur fazla vardır. Arkadaşlarım o bölgede sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. Gerekli soruşturmalar sürüyor. Çok ciddi gözaltılar var. Bu arkadaşımızın katilini bulacağız.”

Buldan’dan İçişleri Bakanı hakkında suç duyurusu

Soylu’nun sözlerine dün “Tıpkı Suruç'ta olduğu gibi yapanlar cezalandırılmıyor. Yapmayanlar sorumlu gösteriliyor. Bu olay derhal açığa çıkarılmalıdır. Kimler tarafından yapılmışsa bu insanlar cezalandırılmalıdır. HDP olarak bu olayları asla kabul etmediğimizi belirtiyoruz. AKP hükümeti böyle bir öfkeyle mi yönetecek? Bu ülkenin üçüncü büyük partisi olan bir partiyi bu tür suçlamalarla insanların gözünde karartmalarına asla izin vermeyeceğiz” diyerek karşılık veren Pervin Buldan ise İçişleri Bakanı Soylu hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyusunda, “Soylu, Buldan’ı arayarak ‘Sizi CHP bile kurtaramayacak. Size haddinizi bildireceğiz. Size artık yaşama hakkı yok’ demiştir. Şüpheli aynı zamanda İçişleri Bakanı AKP içinde yerini sağlamlaştırmak adına Buldan’ı açıkça ölümle tehdit etmiştir. Bu fiilin TCK’nın 106. Maddesi’ndeki tehdit suçuna vücut verdiği kanaatindeyiz. Devamla TCK’nın 216. Maddesi’nde düzenlenen halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun da işlendiği kanaatindeyiz” ifadelerine yer verildi.

HDP: “Soylu tekrar bakan olabilmek ve koalisyon ortağının desteğini alabilmek için HDP’yi kullanıyor”

HDP Merkez Yönetim Kurulu ise yayınladığı açıklamada Soylu’nun kendilerini hedef alan sözlerini değerlendirdi.

MYK açıklamasında “Bunun bir tek nedeni vardır. Soylu, tekrar bakan olabilmek, Saray’ın gözüne girebilmek, koalisyon ortağının desteğini alabilmek için HDP’yi kullanmaya çalışmaktadır. Kendisine siyasi ve insani ahlak sınırlarını hatırlatmakla yetiniyoruz. HDP’nin seçimlerde aldığı oyları ve barajı aşarak parlamentoda yer almasını hazmedemeyen bir anlayışın demokrasi ve insan hakları ile en ufak bir alakası yoktur” dendi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG