Erişilebilirlik

İBB Taksim’e Topçu Kışlası’ndan Vazgeçmiyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Gezi Parkı’na yeniden Topçu Kışlası yapılması için harekete geçti. Belediye, mahkeme kararının projenin iptali yönünde karar vermesi halinde plebisite başvuracağını açıkladı

Geçen yıl Türkiye’nin dört bir yanında sokak eylemlerine neden olan Taksim Gezi Parkı, yeniden Türkiye’nin gündemine girmeye hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Gezi Parkı’na yeniden Topçu Kışlası yapılması için harekete geçti. Belediye, mahkeme kararının projenin iptali yönünde karar vermesi halinde plebisite başvuracağını duyurdu.

İBB: ‘Halkoylamasına gideriz’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Diğer projeler gibi Taksim Topçu Kışlası Projesi’nin de 2014-2019 Stratejik Planı’nda yer alması rutin ve teknik bir uygulamadan ibarettir. Söz konusu projeye ilişkin, mahkemenin vereceği ‘yapılamaz’ kararı doğrultusunda projenin iptali, ‘yapılabilir’ kararı doğrultusunda ise ‘yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halk oylamasına gidilmesi’ yönündeki irade geçerlidir” dendi.

Taksim Dayanışması: ‘İBB’nin kışla ısrarı hukuka aykırı’

Bu açıklamadan birkaç saat önce Taksim Gezi Parkı’nda iş makineleriyle başlatılan kazı çalışması ise yurttaşların protestosu sonrasında yarım bırakıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yeni kararına tepki gösteren Taksim Dayanışması, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nın korunmasının yüksek yargı kararıyla da güvence altına alındığını söyledi.

Taksim Dayanışması: ‘Siyasi provokasyon yapılıyor’

Planı iptal edilmiş bir alanda hiçbir hukuki geçerliliği olmayan bir proje için bütçede yer ayırmanın hukuka aykırı olduğunu belirten Taksim Dayanışması, yayınladığı basın açıklamasında, “Taksim başta olmak üzere, tüm meydanlar, sokaklar, kamusal alanlar hepimizin ortak değeri ve ortak yaşam alanıdır. Kültürümüz, tarihimiz, bir arada yaşayabilme umudumuzdur. Birkaç kişinin kafasındaki ‘tertip ve düzen’e göre şekillendirilemez. Bunu aklınızdan bile geçirmeyin” dedi.

Bu yeni açıklamayı “siyasi provokasyon” olarak değerlendiren Taksim Dayanışması, “Taksim Meydanı ve Gezi Parkı artık sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin hatta tüm dünyanın koruması altında” olduğunu hatırlattı.

Mücella Yapıcı: ‘Proje hem bilim dışı hem halk istemiyor’

21 Ekim’de görülen ikinci duruşması gerçekleştirilen Gezi Parkı davasında yargılanan Taksim Dayanışması üyesi Mücella Yapıcı, bugün yine Gezi sürecinde Maltepe’de öldürülen Hasan Ferit Gedik’in davası çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yapıcı, “Kimse bir takım politik saiklerle orada toplumun veya halkın istemediği hiçbir şey yapmamalı. Sayın belediye başkanı Kadir Topbaş'ın da bildiği gibi. Bu talihsiz bilim dışı projeler, yüksek yargı kararlarıyla iptali onaylanmış projeler, halk tarafından istenmediği çok açık ve acı bir şekilde anlatılmış projelerdir” dedi.

Danıştay: ‘Mayıs ayında planın iptalini onayladı’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Gezi Parkı’na Topçu Kışlası inşa etme projesinin, İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından 06 Haziran 2013’te iptal edilmesi üzerine Kültür Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararı Danıştay’a temyize götürmüştü.

6 Mayıs 2014’te toplanan Danıştay 6. Dairesi, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin açtığı davada İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin iptal kararını oy çokluğuyla onamıştı.

Gezi Direnişi’nde 8 kişi hayatını kaybetmişti

Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası adı altında alışveriş merkezi yapılma projesi, Türkiye’nin son yıllarda gördüğü en büyük toplumsal itirazını meydana getirdi. 2013 Haziran ayında parka kepçelerin girmesine direnen çevrecilerin çadırlarının sökülmesi ve gaza boğulmasıyla başlayan Gezi direnişi olaylarında 7’si sivil biri polis sekiz kişi hayatını kaybetmiş, onlarca insan gözünü kaybetmiş ve yüzlerce insan yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG