Erişilebilirlik

İtirazlar ve Geçersiz Oylarla YSK Süreci Nereye Gidiyor?


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul İl Seçim Kurulu kararlarına yönelik itirazları değerlendirerek büyükşehir belediye başkanlığı seçimiyle ilgili Maltepe ile Çekmeköy’de tüm oylar ve Beyoğlu’nda ise geçersiz oylar konusunda yeniden sayım yapılmasını onayladı.

YSK, Cuma günü olağanüstü toplanarak İstanbul, Kırklareli ve Yalova’daki seçim sonuçlarına yönelik itirazlara ilişkin kararlara imza attı.

AKP ve MHP’nin itiraz talebine kabul CHP’ye ret

YSK, AKP’nin talebiyle İstanbul’un Maltepe ilçesinde 1. İlçe Seçim Kurulu bünyesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ait geçersizler de dahil tüm oy pusulaların yeniden sayılmasına karar verdi.

YSK, ayrıca MHP’nin talebi doğrultusunda Maltepe’de ilçe belediye başkanlığı seçimine ait tüm oy pusulaların sayılmasına da hükmetti. Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçiminde kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, CHP’li Ali Kılıç yüzde 52.74 (157 bin 441) oy alırken, AKP’li Ahmet Baykan yüzde 42.87 (127 bin 970) oyla geride kaldı. Şimdi bu seçim sonuçları güncellenecek.

YSK, CHP’nin itirazını reddetti ve İstanbul İl Seçim Kurulu’nun Beyoğlu ilçesinde geçersizler dahil tüm oyların yeniden sayılması kararını doğru buldu. YSK, Beyoğlu 1. ve 2. seçim kurullarınca sayım-döküm işlemine fiilen başlanmış olmasını gerekçe gösterdi. Buna göre; Beyoğlu’nda Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi üyeleri seçimlerine ilişkin tüm oylar sayılacak.

YSK, AKP’nin talebi doğrultusunda Çekmeköy ilçesinde sandıklardaki tüm oyların yeniden sayımını da onayladı.

YSK, Sancaktepe ilçesinde içinse AKP’nin talebini reddetti. Sancaktepe İlçe Seçim Kurulu’nun kararı uyarınca sadece İlçe Belediye Başkanlığı seçimine ait oyların sayılmasına karar verdi. AKP’nin talebi aksine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi seçimlerine ait oyları saymaya gerek olmadığına onay verdi.

İstanbul'da ayrıca Büyükçekmece ilçesinde AKP yönetimi, yerel seçimin tümüyle iptal edilerek yenilenmesini istedi. Ancak İstanbul İl Seçim Kurulu, AKP talebine karşılık ret kararı verdi. Şimdi AKP'nin Büyükçekmece konusunda itirazını YSK'ya taşıması bekleniyor.

Yalova ve Kırklareli için ne karar alındı?

YSK, Yalova konusunda ise CHP’nin itirazını haklı buldu. Yalova İlçe Seçim Kurulu’nun İl Belediye Başkanlığı seçimlerine ait oyları merkezde ve Altınova ilçesinde yeniden sayma kararını iptal etti. Bu karar, Yalova seçimi esastan değerlendirme yaptığı ve nihai sonuca vardığı ilk seçim bölgesi oldu. Böylece CHP’li Sefa Salman’ın yüzde 45.91 yani 28 bin 796 oy ile Yalova Belediye Başkanı seçilmesine ilişkin itiraz süreci sona erdi. Salman, AKP’li Yusuf Ziya Öztabak karşısında seçimi kazanmış oldu.

YSK, Kırklareli’nde ise CHP’den ayrılarak bağımsız olarak seçimlere katılmış Mehmet Siyam Kesimoğlu ile Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Derya Bulut arasında 248 oy farkı bulunması nedeniyle tüm oyların yeniden sayılmasına karar verdi. MHP’nin Kırklareli itirazını yerinde buldu.

YSK Başkanı Güven “yüksek yargı organı” görevini vurguladı

YSK Başkanı Sadi Güven, 31 Mart yerel seçimlerinde oy verme işlemleri sona verdiği andan itibaren “yüksek yargı organı” olarak görev yapmaya başladıklarını anımsatarak, kendilerine iletilecek her türlü itiraz başvurusunu hızlıca sonuçlandıracaklarını işaret etti.

Güven, “Seçimin sona ermesinden itibaren yargıya ilişkin görevimiz başladı. Şikayetlerle ilgili toplanıp karar veriyoruz. Parti temsilcileri de karar verme sürecindeki toplantılarımızda hazır bulunuyor. Bu süreç devam ediyor. Yargı süreci içinde hakimler baktıkları davalarla ilgili açıklama yapmazlar. Benden her bir dosya için haber beklemeyin. Daha önce de belirttim. Yargı sürecinde diğer konularda detay verdiğim halde yargı sürecinde herhangi bir açıklama yapmayacağım. Benden detaylı bilgi istemeyin, vermem doğru değil yargı sürecine saygısızlık olur” dedi.

Ankara'da seçim sona yaklaşıyor mu?

Başkentte ise AKP'nin itirazları çerçevesinde 120 bin civarındaki farkın kapanması ise çok düşük ihtimal görülüyor.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Ankara İl Seçim Kurulu'nun AKP'nin 14 ilçede oyların yeniden sayılması için yaptığı başvuruyu reddettiğini açıkladı.

Şimdi AKP'nin Ankara seçimine ilişkin itirazlarını YSK'ya taşıyıp taşımayacağı merak konusu. YSK'nın yapacağı değerlendirmeyle Yalova gibi esastan karar vermesi durumunda ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi tartışması sonuçlanabilir. Veya YSK, AKP lehine karar alarak Ankara'da yeniden sayım yapılmasına karar verebilir.

Gözler CHP'li Mansur Yavaş'ın başkanlık mazbatasını alması konusunda YSK'nın nasıl bir karar vereceğine çevrildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG