Erişilebilirlik

'İstanbul’da Tüm Seçimler Yenilenmeli Erdoğan’ın Mazbatası Geri Alınmalı'


Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı
Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı

CHP, İstanbul’da sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi değil tüm yerel seçimlerin yenilenmesi gerektiğini savundu ve sandık kurullarındaki usulsüzlük dolayısıyla 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri’nin de iptalini talep etti.

Muhalefet cephesi, YSK’nın 6 Mayıs günü sandık kurulları oluşumunda usulsüzlük olduğu dolayısıyla da seçimlerde “tam kanunsuzluk” hali oluştuğu gerekçesiyle sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararı almasına tepkisini sürdürüyor. Muhalefet, aynı sandık içerisine aynı zarflar ile İlçe Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi, İlçe Belediye Meclisi ile Muhtarlık Heyeti pusulaları da atıldığını hatırlatarak, eğer sandık kurulu usulsüzlük yaptıysa bunun tümünü etkilemiş olması gerektiğini vurguluyor. Dolayısıyla da YSK’nın söz konusu sandıklardaki zarflarda sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı oy pusulasında usulsüzlük yapıldığı yaklaşımı hukuka aykırı olduğunu iddia ediyor.

CHP ve İyi Parti, bugün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle iki ayrı itiraz başvurusunda bulundu. CHP, YSK’dan hem İstanbul’da yerel seçimleri tümüyle iptal etmesini hem de 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri’nin de İstanbul’da aynı koşullarda sandık kurulları oluşturulmuş olduğu gerekçesiyle iptalini istedi. İyi Parti de, CHP gibi İstanbul’da sadece Büyükşehir Belediye Başkanı değil İlçe Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi, İlçe Belediye Meclisi ile Muhtarlık Heyeti seçim sonuçlarının iptali için başvurdu.

CHP’li Erkek: Tam kanunsuzlukta süre şartı yoktur 24 Haziran’da iptal edilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile birlikte YSK’ya “tam kanunsuzluk” gerekçeli başvuru dilekçesini verdi. Erkek, buradaki açıklamasında, “Tam kanunsuzluk sebebiyle başvurduk. Tam kanunsuzlukta süre şartı aranmaz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ediyorsanız, 24 Haziran seçimleri de iptal edilmeli. 24 Haziran'da da Türkiye genelinde on binlerce kamu görevlisi olmayan kişi sandıklarda görev yaptı” dedi.

Erkek, YSK’nın 6 Mayıs’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etme ve Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını geri alma kararıyla bugüne dek verdiği kararlarla çelişkiye düştüğünü vurguladı. Erkek, “YSK önceki tüm kararlarında sandık kurulları teşkilinde sorun varsa beni ilgilendirmez diyordu. Önceki tüm kararlarda iradesini seçmen tercihinden yana koydu. Referandumda gerçekleşen mühürsüz oy kararında da esas olan seçmen iradesidir dedi. Şimdi ne değişti? Sandık kurullarında görev yapan kişilerce o sandıktan çıkan sonuca etki edildiğine dair somut bir delil AK Parti’nin itiraz dilekçesinde dahi ortaya konmadı” diye konuştu.

CHP’li Erkek, ayrıca YSK’nın İstanbul konusundaki kararıyla 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri için de “tam kanunsuzluk” durumu ortaya çıktığını ifade etti. Erkek, “Sayın Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını iptal ediyorsanız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da mazbatasını iptal etmek zorundasınız. İstanbul'da görev yapan sandık kurulu başkan ve üyelerini Sayın İmamoğlu mu belirledi? Siz seçmenin iradesini nasıl yok sayarsınız. Ben sandık başında iş ve işlemlerinde usulsüzlük olmasa dahi seçmenin iradesine müdahale ederim diyorsanız 24 Haziran’a da müdahale etmelisiniz. 24 Haziran’da da sandık kurullarında görev yapan on binlerce kişiyi de incelemek zorundasınız” açıklaması yaptı.

CHP itiraz dilekçesinde AKP’lilere ait ifadeleri kullandı

CHP, itiraz dilekçesinde 8 maddelik gerekçeyle hem İstanbul’da yerel seçimleri tümüyle iptal etmesini hem de 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri’nin de tam kanunsuzluk çerçevesinde iptalini istedi. Dilekçede tırnak içerisinde AKP’li yöneticiler tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için sarf edilmiş sözlere yer verilmesi ise dikkat çekti. AKP’nin YSK’ya itiraz sürecini yürüten Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz başta olmak üzere AKP’li kurmaylarca yapılan açıklamalara gönderme yapılması sosyal medyada da ilgiyle karşılandı.

Dilekçede, özellikle “OHAL döneminde 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde de ‘bir şeyler olduğu’ açıkça ortaya çıkmıştır. ‘Kimlerin ve nasıl gerçekleştirdiğini bilmiyoruz ama, kesinlikle bir şeyler oldu.’” bölümü göze çarptı. Buradaki “bir şeyler olduğu” ve “Kimlerin ve nasıl gerçekleştirdiğini bilmiyoruz ama, kesinlikle bir şeyler oldu” ifadeleri, AKP’nin CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesine sonrası yaptığı açıklamalardan alıntılar.

CHP, dilekçesiyle YSK’ya “Kamu görevlisi olmayan kişilerin görev yapmış olması tek başına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini şaibeli kılıyorsa, verdiğiniz kararın doğru olduğuna inanıyorsanız ve hukuka saygılı olun diyorsanız 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimleri de iptal etmek durumundasınız” çağrısı yaptı.

Erdoğan ve milletvekillerinin de mazbatalarına iptal talebi

Dilekçede, YSK’nın sadece İmamoğlu’nun başkanlığı iptal etme kararıyla seçim takvimine itibariyle 2 Mart 2019’da sandık kurullarını kesinleştirdiği kendi kararıyla çeliştiği vurgulandı. YSK’nın bunun için “tam kanunsuzluk” gerekçesini dayanak gösterdiği ve “tam kanunsuzluk” başvurularında süre şartı aranmayacağı da hatırlatıldı. Dolayısıyla YSK’nın eğer sandık kurulları oluşumunda usulsüzlük iddiasını kabul etmesiyle 24 Haziran 2018’de seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve milletvekilleri de mazbatalarını iptal etmesi talep edildi.

Dilekçede, İstanbul’daki yerel seçimleri tümüyle yenilemek gerektiği ise, “Sayın Ekrem İmamoğlu’nu 39 ilçede oy kullanan İstanbullular seçtiğine göre 39 ilçede İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte pusulası aynı zarftan çıkan tüm seçim türlerinin de iptal edilmesi gerekmektedir” ifadesiyle anlatıldı.

İyi Parti: İstanbul’da yerel seçimler tümüyle iptal edilmeli

İyi Parti de, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen imzasıyla YSK’ya bugün ikinci bir itiraz başvurusunda bulundu.

İyi Parti’nin dilekçesinde, sandık kurulu başkan ve üyelerini belirleme koşuları ile sandık kurullarına itiraz ve şikayete ilişkin ilgili süreler, yasa maddeleri hatırlatıldı. Yerel seçimlerde İstanbul’da 31 Mart günü usulsüzlük yaptığı iddia edilen sandık kurulları tarafından sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi değil ilçe belediye başkanlığı gibi tüm yerel yönetim seçimlerinde görev yapılmış olduğu vurgulandı. Dolayısıyla da sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yolsuzluk/usulsüzlük yapıldığı iddiasının kabul edilmeyeceği belirtildi.

İyi Parti de, YSK’nın 6 Mayıs’ta İmamoğlu’nun kazandığı seçimi “tam kanunsuzluk” gerekçesiye iptal etmesini anımsatarak, dilekçesinde şu ifadeleri kullandı:
“Sandık kurullarının teşkiline ilişkin yapılan itirazın sayın kurul tarafından kabul edilmesi sonucunda, aynı sandık kurullarının diğer seçim türlerinde de görev alması nedeniyle bu durumun İstanbul'daki tüm seçimleri ilgilendirdiği kurulun malumudur. Bu nedenlerle hakkında somut bulgu ve delile rastlanılan sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin varlığı halinde tam kanunsuzluk hali oluşmaktadır. Bu nedenle 31 Mart’ta İstanbul'da yapılan seçimlerin tümünün iptali ve yenilenmesi gerekmektedir.”

Bu arada İyi Parti’nin dünkü “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine yönelik kararın yeniden değerlendirilerek karardan dönülmesi” talepli dilekçesi ise YSK tarafından reddedilmişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG