Erişilebilirlik

'Kaşıkçı Planlı Olarak Önce Boğuldu Sonra Parçalanarak Yok Edildi'


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Ekim’de Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na giren gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın boğularak öldürüldüğünü ardından da önceden yapılan planlama doğrultusunda cesedinin parçalanarak yok edildiğini açıkladı.

Başsavcılık, 28 Ekim’de Türkiye’ye gelen ve 29-30 Ekim’de İstanbul Adliye Sarayı’nda kendileriyle görüşülen Suudi Arabistan Başsavcısı başkanlığındaki heyetle yapılan görüşmelerde “somut sonuç” alınamadığı için bu açıklamanın zorunlu hale geldiğini belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Maktul Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir” denildi.

Savcılık Cumartesi günü akşam geç saatlerde İstanbul’a gelen, iki kez başsavcılığı ziyaret edip başkonsoloslukta incelemeler yapıp, dün gece MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nda bir görüşme yaptıktan sonra bugün ülkesine dönen Suudi Arabistan Başsavcısı Suud el Mucep ve heyetiyle yapılan görüşmeler hakkında da açıklama yayınladı.

Bilgi paylaşımında bulunmayan Suudi savcılık heyeti, Türk savcıları delillerle Riyad'a davet etti

Başsavcılık bu görüşmelerde Suudi muhataplarından herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmadığını kaydetti.

“Maktul Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu, Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmada planlanarak öldürüldüğü tespit edilen Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme eyleminin planlama aşamasına ilişkin kendi soruşturmaları kapsamında tespit edilen herhangi bir bulgunun olup olmadığı, yerli işbirlikçi olarak kamuoyuna yansıyan kişinin kim olduğu sorulmuş ve bu sorular yazılı olarak aynı gün kendilerine iletilmiştir. Suudi Arabistan heyeti 30.10.2018 tarihinde yeniden Cumhuriyet Başsavcılığımızı ziyaret etmiş bu görüşmede aynı sorular yöneltilerek cevap beklendiği vurgulanmıştır. Suudi başsavcısı tarafından da sorulara aynı gün içerisine cevap verileceği beyan edilmiştir.”

Başsavcılık, Suudi Arabistanlı muhataplarının dünkü görüşmede kendilerini delillerle birlikte Suudi Arabistan’a davet ettiğini de açıkladı.

Ömer Çelik: "Hiçbir şeyin örtülmesine izin vermeyeceğiz"

Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye’nin bu işin peşini kesinlikle bırakmayacağını söyledi.

Ankara’da düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Çelik, “Bu talimatı verenler kimler? Kimseyi peşinen suçlamıyoruz, hiçbir şeyin örtülmesine de izin vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanımız ‘bu olayın örtülmesine müsaade etmeyeceğiz’ dedi. Bir, cesedin yerini öğrenmek istiyoruz; iki, ifadelerin adli makamlarımızla paylaşılmasını istiyoruz; üç, yerli işbirlikçinin kim olduğunun iletilmesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisinde gerçekleşmiştir bu eylem. Dolayısıyla bu şahısların adil şekilde yargılanması için bu yargılamanın İstanbul’da yapılması gerekir” dedi.

Çelik: "Kılıçdaroğlu, Kaşıkçı cinayetini örtbas etmek istiyor"

AKP Parti Sözcüsü, CHP liderinin Kaşıkçı cinayeti üzerinden Cumhurbaşkanı ve iktidara yönelik eleştirilerine de sert tepki gösterdi:

“Kılıçdaroğlu diyor ki, ‘Suudi Arabistan’dan çıkar için örtbas ediyorsunuz’ Bakın, kendi zihnindekini bize yansıtıyor. Türkiye’nin yaptığı iyi işlerle gurur duyma duygusunu kaybetmiş. Ne zaman Türkiye’nin başka bir odakla problemi olsa CHP Genel Başkanı’nın durduğu yer otomatikman Türkiye’nin karşısındaki odak oluyor. Bir tek Kılıçdaroğlu’ndan kara propaganda geliyor. Bu cümleyi söyleyen birisi Kaşıkçı cinayetini örtbas etmek istiyor. Dünya, Türkiye’nin tamamı başka türlü düşünürken itham etmek örtbas etmek isteyenin tavrıdır.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG