Erişilebilirlik

İsrail-Gazze Sınırında Gerilim Azalırken Taraflar Teyakkuzda


İsrail ve Gazze sınırında gerilim, Mısır’ın arabuluculuğunda varılan ateşkesle birlikte azaldı. Ancak gece saatlerinde zaman zaman ateşkes ihlalleri yaşandığı bildirildi. Gazze sınırına yakın İsrail kasabaları teyakkuzda. İsrail Gazze sınırına tank ve asker sevkiyatı yaptı.

Hamas’ın kontrolundaki Gazze’den Tel Aviv’e roket ateşlenmiş ve ikisi çocuk 7 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu roket saldırısına Gazze’deki Hamas hedeflerini vurarak karşılık verdi. Vurulan hedefleri arasında Hamas lideri İsmail Haniye’nin ofisinin bulunduğu bina da vardı. İsrail ordusunun vurduğu noktaların çoğunun boşaltılmış olduğu belirtildi.

Filistinli kaynaklara göre Mısır devreye girdi ve ateşkes sağlandı. Salı sabahından başlayarak İsrail-Gazze sınırı oldukça sakindi. Bölgede daha önce de Mısır’ın arabuluculuğuyla azaltılan gerilimde İsrail terör örgütü olarak gördüğü Hamas’la ateşkesi kabul ettiğini yalanlamıştı.

Bölgedeki son gerilim 2007 ve 2014 yılları arasında üç kez savaşan İsrail ve Hamas arasında Kasım ayından bu yana yaşanan en büyük kriz.

İsrail-Gazze sınırında gerilim Mısır’ın arabuluculuğunda azalsa da, kriz İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak seçimler üzerinde etkili olabilir. Sağcı Likud partisinin lideri Başbakan Binyamin Netanyahu’nun siyasi geleceği bu seçimlere bağlı.

Güvenlik 10 yıldır iktidarda olan İsrail Başbakanı için öncelikli konulardan biri. İsrail’de hakkında 3 ayrı yolsuzluk soruşturması olan Netanyahu bugüne kadar kendisine meydan okuyan en sıkı rakiple karşı karşıya. Netanyahu seçim kampanyası sürecinde, görevden ayrılması halinde Filistinliler'e karşı sert duruşun zayıflayacağını savundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump’ın İsrail-Suriye sınırında bulunan Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini resmen tanıdığı gün Washington’daydı. İsrail-Gazze sınırında gerilimin tırmanmasının ardından ABD ziyaretini kısa kesip İsrail’e dönen Netanyahu’nun uçağında bulunan İsrailli bir yetkili, “İsrail’in gerekirse bir darbe vurmaya hazır olduğunu” söyledi.

İsrail ordusu Tel Aviv’in kuzeyindeki köyde bir eve isabet eden roket saldırısından Gazze’nin hakimi Hamas’ı sorumlu tutu. İsrail ordusuna göre roket 120 kilometre uzaklıktaki bir noktadan ateşlendi.

İsrail ve Gazze arasında gerilimin tırmanmasının ardından her iki taraf da teyakkuzda. Reuter Haber Ajansı'na konuşan 40 yaşındaki Gazzeli Muhammed Sayid “Biz savaş istemiyoruz ama İsrail istiyorsa biz ne yapacağız?” diyor.

İsrail’in Gazze sınırı yakınlarındaki okullar da kapalı. Halka sığınaklarda kalmaları çağrısı yapıldı. İsrail’in sınır kenti Sderot’ta yaşayan ve evi Pazartesi günkü roket saldırısında hasar gören İsrailli Eliav Vanunu “Çocuklara bir şey olmayacağını söylüyorum. Sorunun çözümü için hükümete güveniyoruz” diye konuştu.

Pompeo’dan Golan açıklaması

Trump yönetiminin İsrail-Suriye sınırındaki Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıma kararına tepkiler de gelmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt İsrail’in 1967’de sla geçirdiği ve 1981’de tek taraflı olarak ilhak ettiği Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıma kararını eleştirdi, Golan Tepeleri’nin işgal altındaki Arap toprağı olduğu belirtildi. Riyad ve Abu Dabi, Amerika’nın bu kararının barışa zarar verdiğini savundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Trump’ın kararını “Amerika’da bir kişi çıkıp bir ülkenin toprağını uluslararası hukuka ve sözleşmelere karşı gelerek başka bir işgalci ülkeye veriyor” sözleriyle değerlendirdi.

Trump yönetiminin Golan Tepeleri kararı Dışişleri Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Mike Pompeo’ya Türkiye, Körfez ülkeleri ve BM’den gelen tepkiler bağlamında soruldu. Dışişleri Bakanı Pompeo “Gelen tepkilere üzüldüm ama şaşırmadım. Bu ülkelerle bunun neden doğru karar olduğu konusunda görüşmeye devam edeceğiz” dedi. Pompeo İsrail’in kendini savunmak için girdiği bir savaşta Golan Tepeleri’ni ele geçirdiğini ve bu nedenle Trump yönetiminin kararının doğru bir karar olduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçtiğimiz hafta Ortadoğu turu kapsamında gittiği İsrail’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte Kudüs’te Ağlama Duvarı’nı ziyaret etmiş, İsrailli bir liderle burayı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu dün Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Başkanı Donald Trump Golan Tepeleri kararnamesini imzalamış, kararnameyi imzaladığı kalemi de Netanyahu’ya vermişti.

Hizbullah Lideri Nasrallah'tan açıklama

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Başkan Trump'ın Golan kararını İsrail-Arap çatışması açısından dönüm noktası olarak niteledi. Nasrallah "Amerika ve Trump yönetimi uluslararası hukuku hiçe sayıyor. Bütün dünya Golan'ın işgal altında olduğu görüşünde" dedi.

Nasrallah "Trump Batı Şeria'nın İsrail'in bir parçası olduğuna karar verirse şaşırmayacağım" ifadelerini kullandı. Hizbullah lideri ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Hizbullah konusunda yaptığı açıklamalara "ABD Dışişleri Bakanı Lübnan için İsrail diye bir sorunun varlığından söz etmedi. Pompeo Lübnan'da ne olduğunu bilmiyor. İran silahlarıyla ABD'nin getirdiği teröristlere karşı savaştık" ifadelerini kullandı.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas da Trump yönetiminin Golan kararına "İşgal ne kadar sürerse sürsün, Kudüs ve kutsal yerler Filistinliler ve Araplar için aşılmayacak bir kırmızı çizgidir. Kudüs ya da başka bir Arap toprağı konusunda taviz verilmeyecek" sözleriyle tepki gösterdi. Abbas, Trump yönetiminin kararının gerilimi arttıracağını savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG