Erişilebilirlik

İsrail Üçüncü Kez Sandığa mı Gidecek?


İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in hükümeti kurma görevi verdiği Benny Ganz'ın kendisine tanınan sürede hükümeti kuramayacağını açıkladı. İsrail bu açıklamayla bir yıl içinde üçüncü kez sandığa gitme olasılığına bir adım daha yaklaştı.

İsrail seçimlerinende belirleyici konumda olan Eski Savunma Bakanı ve İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Lieberman, koalisyon hükümeti kurması için görevlendirilen her iki adaya da destek vermeyeceğini açıklamış, Gantz’ın parlamentoda yeterli çoğunluğu bularak başbakan olması olasılığı ortadan kalkmıştı.

"Gelinen noktada ufukta yeni bir seçim görünüyor" diyen Lieberman Netanyahu’nun ultra Ortodoks partilerle işbirliğine karşı çıkmış, Gantz’ı da dinci partilere ulaşmaya çalışmakla suçlamıştı.

Mavi Beyaz Partisi lideri Benny Gantz
Mavi Beyaz Partisi lideri Benny Gantz

İsrail'de Mavi Beyaz Partisi lideri Benny Ganz, kendisine tanınnan sürenin dolmasına kısa süre kala hükümeti kuramayacağını açıkladı. Ganz, hakkında yolsuzluk soruşturmaları bulunan Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud'un kendisini yargılamadan koruyacak yasaları çıkarma çabasına atıfta bulunarak "İsrail halkının dokunulmazlık değil vizyon liderliğine ihtiyacı var" dedi.

İsrail eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman
İsrail eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman

İsrail'de 17 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından 120 koltuklu parlamentoda 32 milletvekiliyle ikinci sırada yer alan ve sağ partilerin desteğini alan Netyanyahu’nun hükümet kurma çabaları başarısız olmuştu.

Ardından 33 milletvekiliyle seçimi birinci sırada tamamlayan Gantz’a geçen ay hükümeti kurma yetkisi verilmişti.

İsrail koalisyon hükümeti kurma çabalarında son 21 günlük süreye girmiş durumda. Milletvekilleri parlamentoda mutlak çoğunluğun ve Cumhurbaşkanı Rivlin'in onayını almak koşuluyla herhangi bir vekili koalisyon hükümeti kurması için aday gösterebilir. Bu süre içinde de hükümetin kurulamaması halinde İsrail'in 90 gün içinde seçime gitmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG