Erişilebilirlik

ABD Doğruladı: ‘’İran’a Bağlı Sitelere El Koyduk’’ 


ABD Adalet Bakanlığı, dezenformasyon yaymakla suçladığı 30’dan fazla İran bağlantılı haber sitesine Salı günü el koyduğunu doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mahkeme kararları uyarınca ABD, İran İslami Radyo ve Televizyon Birliği (IRTVU) tarafından kullanılan 33 internet sitesine ve Hizbullah Tugayları tarafından işletilen üç internet sitesine ABD yaptırımlarını ihlal etmeleri nedeniyle el koydu" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin (OFAC) 22 Ekim 2020'de, IRTVU'yu Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü'ne ait olduğu veya bu güç tarafından kontrol edildiği için SDN olarak bilinen Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenen Kişiler Listesi’ne aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, ‘’SDN'lerin, OFAC lisansı olmadan ABD’den internet sitesi ve alan adı hizmetleri dahil olmak üzere hizmet alması yasaktır. OFAC, İran hükümetinin bileşenlerinin, IRTVU ve benzeri kurumlarını da içerecek şekilde, haber kuruluşları veya medya kuruluşları kisvesi altında ABD'yi dezenformasyon kampanyaları ve kötü niyetli etki operasyonlarıyla hedef aldığını açıkladı. El konulan internet sitelerinin otuz üçü IRTVU tarafından işletiliyordu. 33 alan adı, bir ABD şirketine aittir. IRTVU, alan adlarını kullanmadan önce OFAC'tan bir lisans almamıştır’’ ifadeleri yer aldı.

Ayrıca ele geçirilen üç internet sitesinin de Hizbullah Tugayları’nca yönetildiği belirtilen açıklamada, 2 Temmuz 2009'da OFAC’ın bu grubu ‘’SDN’’, Dışişleri Bakanlığı’nın da Yabancı Terör Örgütü listesine aldığı vurgulandı. Açıklamada, ‘’Hizbullah Tugayları tarafından yönetilen üç alan adı, bir ABD şirketine aitti. Hizbullah Tugayları, alan adlarını kullanmadan önce OFAC'tan bir lisans almamıştır’’ denildi.

İran'a bağlı bir dizi internet sitesinde Salı günü, ABD hükümetince el konulduklarına dair uyarılar çıkmaya başlamıştı.

İran haber ajansları, ABD hükümetinin İran basınına ait ve Yemen'deki Husi hareketi gibi İran'a bağlı gruplara ait çok sayıda internet sitesine el koyduğunu bildirmişti.

Husiler’e ait Arapça yayın yapan El Mesire TV’nin internet sitesinde, "Almasirah.net alan adı, ABD Sanayi ve Güvenlik Bürosu, İhracat Uygulama Ofisi ve Federal Soruşturma kanuni yaptırımları kapsamındaki el koyma emri uyarınca ABD hükümeti tarafından ele geçirildi" ifadesi yer almıştı. İnternet sitesi daha sonra ‘’.com’’ uzantısıyla ‘’www.almasirah.com’’ adresinden yeniden yayına geçmişti.

İran'ın Arapça yayın yapan El Alem TV de Telegram kanalında, ABD yetkililerin internet sitesini kapattıklarını bildirmişti.

İran'da İngilizce yayın yapan Press TV ve İngiltere'den Bahreyn’e Arapça yayın yapan bağımsız Lualua TV'nin internet sitelerinde de benzer uyarılar çıkmıştı.

Press TV, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Koordineli bir eylem gibi görünen bir şekilde, İran ve bölgesel televizyon ağlarının internet sitelerinde 'ABD hükümetince ele geçirildiklerine' dair benzer mesajlar belirdi’’ denilmişti.

Yarı resmi İran haber ajansı YJC, ABD’nin eyleminin, "ifade özgürlüğü çağrılarının yalan olduğunu gösterdiğini" kaydetti.

Uyarılar, Batı karşıtı ve tutucu bir isim olan İbrahim Reisi'nin İran'ın yeni cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden ve Tahran ile Washington dahil altı dünya gücünün elçilerinin, 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma müzakerelerini erteleyip istişareler için başkentlere dönmesinden günler sonra ortaya çıktı.

ABD savcıları geçen Ekim ayında, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından siyasi dezenformasyonu dünyaya yaymak için bir kampanyada kullanıldığını söyledikleri bir grup internet adresine el koymuştu.

ABD Adalet Bakanlığı, Devrim Muhafızları tarafından ABD, Avrupa, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'daki izleyicileri hedef alan bağımsız medya kuruluşları gibi görünmek için kullanılan 92 internet alan isminin kontrolunu ele geçirdiklerini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG