Erişilebilirlik

İkinci Trump-Kim Zirvesi Şubat Sonunda


Başkan Donald Trump ve Kuzey Kore’nin ABD’yle nükleer görüşmelerinin baş müzakerecisi Kim Yong Chol Beyaz Saray’da bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, görüşmenin Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması süreci ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la Trump arasında ikinci kez zirve düzenlenmesi konusunda olduğu kaydedildi.

Açıklamada, görüşmenin sonucunda iki lider arasında ikinci zirvenin Şubat ayında yapılması kararına varıldığı, zirvenin yerininse gelecekteki bir tarihte açıklanacağı belirtildi.

Kim Yong Chol ve Trump
Kim Yong Chol ve Trump

Trump ve Kim arasındaki ilk tarihi zirve geçen yıl Haziran ayında Singapur’da yapılmıştı. Burada Pyongyang’ın nükleer programını sona erdirmesi üzerinde prensipte mutabık kalınmıştı. Ancak sınırları çok net olmayan anlaşmanın ardından çok az somut ilerleme sağlanabildi. Şu ana kadar da nükleer programdan arınmanın nasıl hayata geçirilebileceği konusunda hiçbir ayrıntı paylaşılmış değil.

Trump ve Kuzey Kore temsilcisinin Beyaz Saray’da görüştükleri haberi uluslararası toplumda da heyecan yarattı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bunun ABD ve Kuzey Kore arasında Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılması için bir yol haritası belirlenmesi amacıyla görüşmeler yürütülmesi için iyi bir zaman olduğunu söyledi.

Guterres bir yol haritasının her iki tarafın da bir sonraki adımın ne olacağını bilmesini sağlayacağını belirtti.

BM Genel Sekreteri, “İki tarafın da verimli olacak şekilde bir araya gelmeleri önemli” diye konuştu.

Kim Yong Chol dün nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Washington’a gelmişti. Kim Jong Chol ve Dışişleri Bakanı Pompeo, Beyaz Saray’da Trump’la yapılan görüşmeden hemen önce Washington’da bir otelde bir araya geldiler.

Toplantı öncesinde Pompeo, Chol ve ABD’nin Kuzey Kore müzakereleri özel temsilcisi Steve Biegun basın mensuplarına birlikte poz verdiler.

Başkan Donald Trump, bu yıl içerisinde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la ikinci bir zirve istediğini bir çok kere dile getirmişti. Zirvede varılan nükleerden arınma anlaşmasıyla ilgili çok az ilerleme kaydedilmiş olmasına rağmen Trump ve Kim konuyla ilgili olarak birbirlerine karşılıklı birçok mektup göndermişti.

Ancak çok sayıda özel uzman Kuzey Kore’nin nükleer ve füze teknolojisini geliştirmeye devam ettiği yönünde raporlar kaleme almıştı.

Görüşmeler Kuzey Kore’nin nükleer ve füze tesislerinin tam listesini vermeyi reddetmesiyle tıkanmıştı.

Kuzey Kore nükleer ve füze denemelerini durdurmadan önce ABD’den sert ekonomik yaptırımları sona erdirmesini ve güvenlik garantileri vermesini istiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG