Erişilebilirlik

İBB ‘Tartışmalı’ Haydarpaşa ve Sirkeci Garı İhalesini Mahkemeye Taşıdı


İBB ‘Tartışmalı’ Haydarpaşa İhalesini Mahkemeye Taşıdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

İBB ‘Tartışmalı’ Haydarpaşa İhalesini Mahkemeye Taşıdı

İstanbul’da Haydarpaşa ve Sirkeci Garları’na ait yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl durumdaki alanın ticari faaliyette kullanılması amacıyla Türkiye Devlet Demir Yolları tarafından bir ihale açıldı.

Ancak ihaleden son anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarılarak ihalenin eski bir İBB çalışanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da mütevelli heyetinde bulunduğu Okçular Vakfı’nın eski genel müdürü Hüseyin Avni Önder’in şirketine verildiği iddiası tartışma yarattı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyenin ihaleden çıkarılmasının ardından yaptığı açıklamada kendilerinin ihalenin iptali konusunda gerekenleri yapacaklarını söyledi.

Bu çerçevede 21 Ekim Pazartesi sabahı İBB avukatları önce ihalenin iptali için dava açtı, ardından da ihaleyi yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde yapılan suç duyurusunun ardından, İBB avukatı basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına çok sayıda avukat, İstanbul Baro Başkanı ve Mimarlar Odası’ndan temsilci katıldı.

İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, “Cuma günkü kararın iptali için belediyeye ait 4 şirketimiz bu kararın iptali için başvuru yaptı. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu iptal davasına idare mahkemesinde müdahil olmuş olduk. Konu artık yargıda Türk adaletinde. Biz Türk adaletine ve yargısına güveniyoruz” dedi.

Haydarpaşa Garı’nın ilçe belediye sınırları içinde bulunduğu Kadıköy’de de Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, davaya müdahil olacaklarını söyledi.

Şerdil Odabaşı, “Şu anda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Büyükşehir Belediyesi’yle görüşeceğiz. Biz de idare mahkemesindeki davaya müdahil olabiliriz. Büyükşehirle istişare halindeyiz. Ortak çıkacak karara göre biz de müdahale edebiliriz, edeceğiz de” dedi.

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu Amerika’nın Sesi canlı yayınında yaptığı açıklamada arzu eden vatandaşların da dilekçe vererek bu davaya müdahil olabileceklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı'ndan İBB'den ihaleden elenmesine yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından yapılan Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının atıl alanlarının kiralanmasıyla ilgili ihaleyi iptal başvurusuna ilişkin Ulaştırma Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, İBB’nin ihaleden neden elendiği konusunda ayrıntılar paylaşıldı. Bakan Turan, söz konusu alanlar kiralandıktan sonra buralara işletme ruhsatı ve benzeri izinleri verecek olan Belediye’nin ihaleye girmesi ve Belediye Başkanı İmamoğlu’nun “Ne pahasına olursa olsun bu ihaleyi alacağım” ifadesini kullanmasının rekabet ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

“Rekabet ilkesine aykırı”

Bakan Turan açıklamasında “Son birkaç gündür, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medyada dolaşan söylemlerini üzülerek takip ettim. Sayın Başkan, TCDD’nin yaptığı ihaleyle ilgili olarak hukuki yollara başvurmuştur. Elbette biz de hukuk çerçevesinde cevabımızı vereceğiz. İhaleyi alan firma burada yapacağı işlerle ilgili ruhsat, izin ve belgeleri nereden alacaktır? Su, doğalgaz, gayri sıhhi müessese belgesi gibi belgeler nereden alınır? Elbette belediye ve ona bağlı kurumlardan... Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi’nin sürece müdahil olması en başından rekabet ilkesine halel getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakan Turan belediyenin ihaleden elenme gerekçesininse ihale şartlarını yerine getirmemesi olduğunu belirtti. Turan yazılı açıklamasında “ İhale öncesinde, firmaların tek tek veya ortak girişim olarak girmesi halinde sağlaması gereken şartlar da aleni bir şekilde ilan edilmiştir. Belediyenin söz konusu firmaları, istenilen şartları gerek tek tek gerekse ortak girişim olarak yerine getirememiştir. Ayrıca açık açık şartnamede “müştereken ve müteselsilen” ifadesinin belirtilmesine rağmen teklif mektubu ekinde bu ifadeye yer verilmemiş ve değiştirilmiştir. İhale Komisyonu, yaptığı inceleme neticesinde tüm bu hususları tespit etmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinin oluşturduğu ortak girişimi ihale dışı bırakmıştır. Kaldı ki ihaleye belediyenin ortak girişimi daha düşük teklif vermiştir” dedi.

“İstenilen evrakları hazırlamaktan aciz İBB yönetimi”

Turan ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na bazı sorular yöneltti. Turan, “Öncelikle şartnamede istenilen evrakları bile hazırlamaktan aciz olan İBB yönetiminin ihaleyi almaya çalışması normal bir durum mudur? Bugüne kadar ki ticari ilişkilerinde de hep bu yöntemi mi izlemiştir? Ayrıca girmeye çalıştığı ihalede, belediye ortak girişiminin teklifinin 3 katı teklif veren şirketin, ihaleyi kazanmasından daha doğal ne olabilir? Kamunun yüksek kazanç elde etmesinden bir rahatsızlık mı duymaktadır? ‘Yeterliliğe sahip olmadan ihaleye girerim, daha az teklif veririm, ihaleyi de bana vermek zorundasınız’ demek zorbalık değil midir? TCDD, 350 bin TL kira vermeyi teklif eden şirket yerine, 100 bin TL teklif eden ortak girişime bu ihaleyi verse, hukuki ve meşru davranmış olur mu? TCDD, tersi davranış gösterseydi, kamu zararı yaşanmış olmayacak mıydı? Kamudan bu tip gayrı meşru taleplerde bulunmak, kendilerinin benimsediği ve alışkanlık haline getirdiği bir yöntem midir? Şartname ve teklif edilen rakamlar ortada ve her şey şeffaf iken, kopartılan bu yaygara, ihale makamına sallanan parmaklar, ihaleye fesat karıştırmak değilse nedir? İBB’nin elinde, bu alanların binlerce katı büyüklüğünde yerler var iken, ihaleye konu alanlarda toplum yararına, modern bir kültür-sanat alanı kurulacak olması, Sayın İmamoğlu'nu neden rahatsız etmektedir?” diye sordu.

Bakan Turan daha önceki İBB yönetiminin de aynı alanların kendilerine tahsis edilmesi için TCDD’ye başvuruda bulunduğunu ancak o zaman da Devlet Demiryolları’nın bu alanları belediyeye vermeyi reddettiğini hatırlattı.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG