Erişilebilirlik

Hüsnü Mübarek Ömür Boyu Hapis Cezasına Çarptırıldı


Hüsnü Mübarek duruşmalarına hep sedyede getiriliyordu
Hüsnü Mübarek duruşmalarına hep sedyede getiriliyordu

Mısır’ın eski diktatörü Hüsnü Mübarek, geçen yıl görevden alınmasıyla sonuçlanan protesto eylemlerinde yüzlerce göstericinin öldürülmesinden suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak karardan çok sayıda Mısırlı memnun olmadı.

Hüsnü Mübarek cezasının açıklanmasından kısa bir süre sonra Kahire yakınlarındaki Tora cezaevine götürüldü. Dava süresince hastanede tedavi gören Mübarek, duruşmaya da sedyeyle getirildi. Protestocularsa Mübarek’in hastaneden çıkarılıp diğer sanıkların da bulunduğu cezaevine gönderilmesini istiyordu.

Avukatları, Mübarek’in cezayı temyize götüreceğini bildirdi.

Hüsnü Mübarek, Arap Baharı olaylarından etkilenen tüm ülkeler arasında görevden alınıp kendi ülkesinde yargılanan tek lider oldu.

Davada eski İçişleri Bakanı Habib el Adli de göstericilerin öldürülmesinden suçlu bulundu ve Mübarek gibi ömür boyu hapis cezası aldı. Ancak yargılanan altı polis memuru beraat etti.

Mübarek’in iki oğlu, Alaaddin ve Cemal de yargılandıkları yolsuzluk suçlamalarından suçsuz bulunarak beraat etti.

Cezanın açıklanmasının hemen ardından çok sayıda Mübarek karşıtı, Kahire'deki adliye binasının önünde sevinçten birbirine sarıldı ve ağladı. Ancak eski devlet başkanının ve oğullarının diğer suçlardan beraat ettiği açıklanır açıklanmaz sevinç öfkeye dönüştü.

Amerika'nın Sesi Kahire muhabiri Elizabeth Arrott, çok sayıda Mübarek karşıtının Kahire'nin Tahrir Meydanı'na toplandığını bildirdi. Tahrir Meydanı, Mübarek'in devrilmesine yol açan gösterilerin de merkeziydi.

Savcılar geçen davası geçen Ağustos ayında başlayan Hüsnü Mübarek’in idam cezası almasını istiyordu.

Öte yandan Mısır basını, Mübarek'in kararın açıklanmasının hemen ardından bir "sağlık sorunu" yaşadığını bildirdi, sorunla ilgili ayrıntı vermedi.

Norveç'te bulunan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Hüsnü Mübarek'e verilen ömür boyu hapis cezası hakkında yorum yapmaktan kaçındı, Mısır'ın seçim sürecinin halkın iradesini yansıtmasını umduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG