Erişilebilirlik

Husiler Suudiler'in Ateşkes Planını Kabul Etti


Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın afişlerini sallayan Yemenli Husi milisleri
Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın afişlerini sallayan Yemenli Husi milisleri

Yemen’deki Şii Husi milisleri, Suudi Arabistan’ın insani yardımlar için ilan ettiği beş günlük ateşkesi kabul etti. Ateşkes Salı gecesi başlayacak.

Suudi Arabistan’ın öncülüğünü yaptığı koalisyon uçakları başkent Sanaa’da devrik Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in konutunu bombaladı. Bombardıman sırasında konutunda olmadığı bilinen Salih, daha sonra konutunun enkazı önünde televizyon karşısına geçti.

Amerika ve Suudi Arabistan, hafta içinde Yemen’de geçici ateşkes planı açıklamıştı. Suudi Arabistan’ın öncülüğünde, Arap devletleri arasında oluşturulan koalisyon, bir süredir ülkenin büyük bir kesimini ele geçiren Husi milislerinin hedeflerine hava saldırıları düzenliyor.

Yardım örgütleri, Suudi bombardımanının ve Husiler’in ayaklanmasının yüzlerce sivilin ölümüne yol açtığını bildiriyor. Husiler bir buçuk ay önce ülkenin önemli bir kısmını ele geçirmiş ve bu yaşananlar, ülkede iç karışıklığa yol açmıştı.

Çatışmalar Yemen halkını bazı hayati gereksinimlerden yoksun bırakmış durumda. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı yetkilileri, ülkeye yardım malzemesi ulaştıran bir geminin Yemen kıyılarında demirli beklediğini, ancak bu yardımın ülkenin geri kalan bölgelerine ulaştırılması için yakıta ihtiyaç duyulduğunu bildiriyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Husi isyancılarına geçici ateşkesi kabul etme çağrısında bulunmuştu.

Suudi koalisyonuna bağlı uçaklar, Yemen de dün da saldırılar düzenlemiş, Husiler’in merkezi olan Saada kenti ve başkent Sanaa’daki uluslararası havalimanı bombalanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG