Erişilebilirlik

Hükümetten Zafer Çağlayan’ı Savunan Açıklama


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Sayın Bakan Çağlayan’ın Türkiye’nin çıkarları aleyhine hiçbir işlemi olmamıştır” dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Sayın Bakan Çağlayan’ın Türkiye’nin çıkarları aleyhine hiçbir işlemi olmamıştır” dedi

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, ABD’de görülen Rıza Sarraf davasına sanık olarak eklenmesine hükümet adına ilk tepki Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci geldi. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşit Kuçkarov ile görüşmesinden sonra haber ajansı Reuters’a konuşan Zeybekci, “Sayın Bakan Çağlayan’ın Türkiye’nin çıkarları aleyhine hiçbir işlemi olmamıştır; bizim için aslolan Türkiye’nin çıkarlarıdır. Geri kalan başka ülkelerin çıkarlarına muhalefet etmiş olup olmaması bizim için pek dikkate alınacak mevzu değildir” ifadesini kullandı.

Zeybekçi iddiaların ispatının şart olduğuna dikkat çekti ve “Öncelikle bu ambargoların BM kararları çerçevesinde olup-olmadığına da bakmak lazım ama bu iddia sahipleri iddialarını ispatla mükelleftir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı hakkında başka bir ülkenin mahkemelerinin böyle bir iddiada bulunması birinci olarak ispatla mükelleftir, ikinci olarak da benim için mevzu bahis Türkiye’nin ve Türk milletinin çıkarlarıdır. Ben önce ona bakarım. Çok değerli bakanımızın da Türkiye’nin çıkarlarına aykırı bir hareketi herhalde hayatı boyunca hiç olmamıştır” diye konuştu.

Halkbank: "Haberler yanıltıcı"

Halkbank da son iddialarla ilgili Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Bazı basın yayın kuruluşlarının ABD'de görülmekte olan bir dava hakkında sunulan yeni iddianameye atıfta bulunarak bankamız ve bankamızın bazı eski yöneticileri hakkında kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı haberler yaptığı anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili olarak bankamız tarafından müteaddit zamanlarda yapılan özel durum açıklamalarında bankamızın tüm işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun hareket ettiği konusunda detaylı bilgilendirme yapılmıştır" dendi.

Rıza Sarraf davasına eklenen iddianamede, eski bakan Çağlayan'ın, ekonomi bakanlığını yürüttüğü dönemde makamını kullanıp, İran ambargosunu delen Sarraf'ın kurduğu yolsuzluk ağını aldığı rüşvet karşılığında gizlediği iddia edildi.

Çağlayan’ın çoğunluk hissesi Türkiye hükümetinin olduğu bir bankada yapılan hileli işlemler için direktif verdiği ve bu konuda Sarraf'ın kurduğu yolsuzluk ağı içinde bulunan bazı kişileri de işe atadığı da iddialar arasında.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG