Erişilebilirlik

Hükümetin Kapanması Krizinde Üçüncü Haftaya Girildi


ABD’de hükümetin kısmen kapanması krizinde üçüncü haftaya girilirken, çıkmazı aşmayı amaçlayan görüşmelerde haftasonunda da önemli bir ilerleme sağlanamadı.

Başkan Donald Trump, Meksika sınırına duvar inşası planı için bütçe talebinde ısrarını korurken, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk parti konumuna gelen Demokratlar ise hükümetin yeniden açılması için Trump ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri üzerindeki baskıyı arttırmayı planlıyor.

Trump, duvar için 5 milyar doların üzerinde bütçe talebinde geri adım atabileceği yönünde hiçbir sinyal vermiyor ancak Pazar günü duvarı beton yerine çelikle inşa etme teklifinde bulunması taviz olarak yorumlandı.

Bazı federal dairelerin iki haftayı aşkın süredir kapalı olması, yüz binlerce federal çalışanın maaşlarını alamaması ve bu durumun sıradan Amerikalılar’ın hayatlarını etkilemeye başlaması nedeniyle Cumhuriyetçi çevreler arasında da tedirginliğin arttığı ifade ediliyor.

Pazar günü Başkan Yardımcısı Mike Pence’in öncülüğünde üst düzey Kongre danışmanlarıyla Beyaz Saray’da toplantı yapıldı ancak çözüm yolunda pek fazla ilerleme kaydedilemedi. Beyaz Saray yetkilileri, toplantının ardından Kongre’ye İdare ve Bütçe Dairesi Direktör Vekili Russell Vought tarafından gönderilen mektupta “güneybatı sınırında çelik bariyer” için kaynak talep edildiğini doğruladı.

Beyaz Saray, gerek bu mektupta gerekse haftasonunda yapılan toplantıda, Trump’ın kaynak talebi hakkında Demokratlar’ın sorularının yanıtlanmaya çalışıldığını belirtti. Ancak Demokratlar, yönetimin hala duvar için Kongre’den istenen milyarlarca doların nasıl harcanacağı konusunda tam bir bütçe sunmadığını söylüyor. Trump seçim kampanyası sırasında duvarın maliyetinin Meksika tarafından karşılanacağı sözünü vermişti ancak Meksika bunu reddetti.

Mektupta, sınıra seyahat eden göçmenlerle ilgili artan endişelerin yansıması olarak, “acil insani ihtiyaçlar” için 800 milyon dolarlık talebin de olduğu bilgisi verildi.

Trump, beton yerine çelik bariyer teklifini, “Demokratlar beton sevmiyor o yüzden onlara çelik vereceğiz” diyerek ilerleme olarak sunmaya çalıştı. Başkan Trump, duvarın niteliği konusunda esnek olacağını daha önce dile getirmişti ancak Demokratlar duvarın ahlaki olmadığını ve sorunu çözmede etkisiz kalacağını savunuyor ve daha önce üzerinde anlaşılmış diğer türden sınır güvenliği tedbirlerini tercih ettikleri mesajını veriyor.

Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Nancy Pelosi, gelecek günlerde kapanmadan etkilenen bakanlıklar ve federal daireleri tek tek yeniden açmak için ayrı tasarılar geçirmeye başlama niyetinde. Pelosi, halkın vergi iadelerini alabilmesini sağlamak için işe Maliye Bakanlığı’yla başlamayı planlıyor. Bu çabanın Senato’daki Cumhuriyetçiler’i sıkıştırma amacı taşıdığı yorumları yapılıyor.

Cumhuriyetçiler arasında da kapanmanın uzamasının tedirginlik yaratmaya başladığı görülüyor. Maine eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins, Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın Demokrat ağırlıklı Temsilciler Meclisi’nden gelen tasarıları gündeme alması gerektiğini belirterek, “Müzakereler devam ederken bunları (bakanlıklar ve hükümet daireleri) tekrar açalım” dedi.

Federal çalışanların normalde bu hafta Cuma günü maaşlarını alması öngörülüyor ancak bu durum şimdi tehlike altında. Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney NBC’ye yaptığı açıklamada, krizin Salı günü de devam etmesi halinde maaşların planlandığı şekilde Cuma günü yatamayacağını söyledi.

Trump, duvar inşasında Kongre’yi atlamak için ulusal acil durum ilan etmeyi düşünebileceğini söyledi ancak böyle bir adımın hukuki meydan okumalara davet çıkarabileceği ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG