Erişilebilirlik

Hükümetin Kapanması Krizi 11'inci Gününe Girdi


Amerika yeni yıla da hükümeti kısmen kapalı olarak girdi. Kriz 11’inci günde de devam ederken, Kongre üyeleriyle Başkan Donald Trump arasındaki “duvar” anlaşmazlığı devam ediyor.

Perşembe günü yeni yasama yılı açıldığında Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturacak olan Demokratlar, 22 Aralık’tan bu yana kısmen kapalı olan hükümeti yeniden açacak bir tasarıyı süratle geçirmeyi planlıyor. Ancak tasarının Cumhuriyetçiler’in hala çoğunlukta olduğu Senato’daki akıbeti belirsiz.

Demokratlar’ın harcama planı, Trump’ın Amerika-Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için bütçe içermiyor. Başkan Trump da yeni yılın ilk gününde Twitter üzerinden bu duruma tepki gösterdi.

Trump mesajında, “Tahmin ettiğim gibi, Demokratlar yeni duvar için para ayırmadı. Çok yaratıcı. Sorun şu ki, duvar olmadan gerçek anlamda sınır güvenliği olmaz. Ülkemiz nihayet güçlü ve emniyetli bir güney sınırına sahip olmalı” diye yazdı.

Trump, tamamını büyük harflerle yazdığı yeni yıl mesajında da, “Amerikalılar’ın kendisine muhalefet etme takıntısına girmemeleri halinde iyi bir yıl geçireceğini” belirtti.

Başkan Trump mesajında, “Herkese mutlu yıllar, nefret edenler ve yalan haber medyası da dahil. 2019 Trump’la geçimsizlik sendromuna yakalanmayanlar için harika bir yıl olacak. Sadece sakinleşin ve anın tadını çıkarın, ülkemiz için büyük şeyler oluyor” dedi.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın planı, Kongre’den harcama tasarısı geçmediği için kepenk indirmek zorunda kalan federal dairelerin çoğuna yönelik kaynak akışını Eylül sonuna kadar tekrar başlatıyor. İç Güvenlik Bakanlığı içinse kaynak sağlama süresi 8 Şubat’a kadar uzatılıyor.

Twitter’dan yaptığı yorumlarda Trump, duvar inşası için 5 milyar dolarlık ön ödeme için bütçe talebi noktasındaki ısrarını sürdürüyor. Duvarın toplam maliyetinin 20 milyar doları aşabileceği belirtiliyor. Demokratlarsa duvar için değil ama sınır güvenliği çabaları için 1,3 milyar dolarlık bütçe teklifinde bulunmuştu.

Temsilciler Meclisi’nin yeni dönemde başkanı olması beklenen Demokrat Nancy Pelosi ve Senato’daki Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer dün yaptıkları ortak açıklamada, hükümetin açılmasına yönelik yeni tasarıya Cumhuriyetçiler’in destek vermesi çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG