Erişilebilirlik

Hükümet Telefon Verilerini Toplayamayacak


Hükümet Telefon Verilerini Toplayamayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Amerikan Senatosu, hükümetin terör saldırılarını önlemek amacıyla vatandaşların telefon görüşmelerinin kayıtlarını toplama uygulamasına son verilmesini öngören yasa tasarısını onayladı. Tasarı, Temsilciler Meclisi tarafından daha önce onaylanmıştı. Başkan Obama’nın da imzalamasıyla yürürlüğe giren yasayla telefon verilerini artık hükümet yerine telefon şirketleri toplayacak.

Amerikan Özgürlük Yasası adıyla bilinen uygulamaya göre, Ulusal Güvenlik Dairesi artık yurttaşların telefon kayıtlarını toplayamayacak. Dairenin eski çalışanı Edward Snowden’in ortaya çıkardığı veri toplama uygulaması böylece engellenmiş oluyor. Kongre’deki bazı Cumhuriyetçilerse buna karşı çıkıyor: “Bu uygulama Amerikan vatandaşlarının mahremiyetinin daha iyi korunmasını sağlamayacak. Terörle mücadelede en önemli silahlardan biri elimizden alındı. Zamanlama daha kötü olamazdı.”

Hükümet, aranan numaralar, konuşmaların tarihi ve süresi gibi bazı telefon kayıtlarına erişim sağlamaya devam edecek, ancak konuşmaların içeriğini öğrenemeyecek. Kimileri, yeni yasayı, Rusya’ya sığınan Edward Snowden’in elde ettiği bir zafer olarak görüyor. Snowden, İngiltere’deki Uluslararası Af Örgütü’ne, telefon görüşmelerini dinlemenin terör saldırılarını engellemediğini söyledi: “Ulusal Güvenlik Dairesi’nde benim gibi çalışan birçok eleman her sabah işe gelip bir önceki günden, haftadan, aydan kalan dünya kadar iletişim kaydını inceliyor. Böyle bir işi yaptığınızda hemen anlıyorsunuz ki eğer herşeyi toplarsak topladıklarımızdan hiçbir şey anlayamayız.”

Herhangi bir yasa olmadan iletişim verilerini toplamak mümkün değil. Senato’daki Demokrat Partililer yasaya destek verirken, bazı Cumhuriyetçiler, yasa üzerinde uzlaşmayı kabul etti.

Senatör Al Franken, “Temsilciler Meclisi’nden geçen Amerikan Özgürlük Yasası, uzun süren müzakerelerin ve uzlaşmanın ürünü. Yasa, bir yandan Amerika’nın çıkarlarını ve vatandaşların haklarını korurken diğer yandan hükümetin sorumluluğunu arttıran reformları da beraberinde getiriyor” diyor.

Yasa tasarısını imzalayan Başkan Obama, bunun Amerikan vatandaşlarının medeni hakları ve güvenliğini koruyan bir uygulama olacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG