Erişilebilirlik

‘Hükümet Meksika Duvarında Anlaşma Olmadan Açılmayacak’


Başkan Donald Trump, federal hükümetin, Meksika sınırına inşa edilmesi planlanan duvar konusunda talepleri yerine gelene kadar kapalı kalacağını söyledi.

Beyaz Saray’da yurt içi ve yurt dışındaki ABD askerlerine Noel kutlaması amacıyla düzenlenen etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, ABD’ye uyuşturucu akışı ve insan kaçakçılığının ancak Meksika sınırına örülecek duvarla önlenebileceğini savundu.

Trump, ‘‘Hükümetin ne zaman açılacağını söyleyemem. Duvarımız olmadan açılmayacak. Bu insanların ülkeye akışını önleyecek bir bariyer. Uyuşturucuyu engelleyen bir bariyer. Bugün dünyada insan kaçakçılığı diye bir sorun var. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Bu insan kaçakçılarını yakalamak için çok sıkı çalışıyoruz. Bunlar kötü insanlar. Bir sınır, bir duvar olmadan bunun önüne geçemeyiz’’ diye konuştu.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde, duvar için 5 milyar dolar ayrılan bütçe tasarısı kabul edilmiş ancak Senato’da yeterli çoğunluk sağlanamamıştı. Bu durum da Cuma geceyarısı 12’den itibaren federal hükümetin kısmen kapanmasına neden olmuştu.

Trump ayrıca Merkez Bankası’nın faizleri çok hızlı arttırdığı söylemini de yineledi. Trump, ABD şirketlerinin dünyanın en iyisi olduğunu ve yatırımcılar için “harika” bir satın alma fırsatı sunduklarını belirtti.

ABD borsaları son haftalarda ekonomik büyümenin yavaşladığı kaygısıyla düşmüştü. Trump, bunun sorumlusu olarak Merkez Bankası’nı ve başkanı Jerome Powell’ı göstermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG