Erişilebilirlik

Hükümet Karşıtı Gösteriler Yeniden Hız Kazandı


Kadıköy'de gösteriler (15 Eylül, 2013)
Kadıköy'de gösteriler (15 Eylül, 2013)

Gösteriler geçtiğimiz hafta Hatay’da bir göstericinin daha ölmesinin ardından tekrar alevlendi. Başbakan Erdoğan ise göstericilere tepkinin sert olacağını söylüyor

İstanbul’da hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Gösteriler geçtiğimiz hafta Hatay’da bir göstericinin daha ölmesinin ardından tekrar alevlendi. Ankara’daki olaylar da tekrar başladı. Başbakan Erdoğan ise sert tepki vereceğini söylüyor.

İstanbul’da gösteriler geçen hafta Hatay’da Ahmet Atakan’ın ölümü üzerine tekrar hız kazandı. Göstericinin ölüm nedeni tartışılmaya devam ediyor. Polis Atakan’ın damdan düştüğünü iddia ederken göstericiler gaz bombası isabet ettiğini söylüyor.

İstanbul’da konuştuğumuz göstericilerden biri gösteriye katılma nedeninin Ahmet Atakan’ın polis tarafından öldürülmesi olduğunu söyledi. Gösterici Atakan’ın öldürülen altıncı kişi olduğunu da hatırlattı ve bunu protesto etmek için geldiklerinde tekrar polis şiddetiyle karşılaştıklarını söyledi.

Büyük ölçüde barışçıl geçen gösteriler çevik kuvvet tarafından tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtıldı. Göstericiler buna karşı sokakta barikat kurdu ve ateş yakarak gazın etkisini azaltmaya çalıştı. Güvenlik güçleri ve hükümet, yasadışı gösterilere sert tepki verileceğini söyledi. Ancak polisin eylemleri, gösterilerin yayılmasına neden oldu.

Gazeteci Yasemin Çongar polisin taktiklerinin ters tepki yarattığını söylüyor ve baştan bu taktikleri kullanmaması durumunda protestoların bu noktaya gelmeyeceğini belirtiyor. Çongar, görüşmemiz sırasında bulunduğu yerden bir gece önce kullanılan gazın kokusunu hala alabildiğini söyledi.

Pazar günü binlerce gösterici Kadıköy’de toplandı ve polis yöntemlerini protesto etti. Bu göstericiler de polisin basınçlı su, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmasıyla dağıtıldı.

Gösteriler ülkede yaz boyunca yaşanan gösterilerin devamı. Eylemciler Tayyip Erdoğan’ın gittikçe artan otoriter yönetim biçimini protesto ettiklerini söylüyor. Gösteriler yaza göre küçülmüş olsa da Tayyip Erdoğan bunlara tepkinin sert olacağını ve hükümetin bir komplonun hedefi olduğunu bildirdi.

Erdoğan eylemcilerin sandıkta yapılamayanı sokakta yapmaya çalıştığını ve gençliğin demokrasiye sahip çıkacağını ve 12 Eylül öncesine dönülmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Erdoğan 12 Eylül’e gönderme yapsa da Yasemin Çongar, hükümete karşı bir komplo olmadığını, karşısında toplumun kendilerini hükümetten yabancılaşmış hisseden bir kesiti olduğunu düşünüyor. Çongar, İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde insanların sokağa çıkarak seslerini tüm dünyaya duyurabileceklerini gördüklerini ve bu noktadan sonra bu güç hissiyle insanların oturup susmasının mümkün olmadığını belirtti.

Ancak protestoyu, vatandaşların demokratik haklarını kullanması yerine demokrasiye bir tehdit olarak gören Tayyip Erdoğan’ın bu tavrı göz önünde bulunduran uzmanlar, ülkedeki protestoların ve bunlara karşı sert polis tepkisinin devam edeceğini düşünüyor. Gelecek yıl yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapacak ülkede protestolar seçim dönemi siyasetinin bir parçası haline gelebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG