Erişilebilirlik

Hükümet ‘Demokrasi Paketi’ni 17 Eylül’de Açıklıyor


Egemen Bağış
Egemen Bağış
KCK’nın geri çekilmeyi durdurduğunu açıklamasının ardından “Çözüm Süreci”nin akıbeti tartışılıyor. Hükümetin açıklayacağını duyurduğu “demokrasi paketi”nin içeriğinin ne denli önemli olduğu aşikar. Paketin açıklanması beklenirken, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “demokrasi paketi”ni eski başbakanlardan Adnan Menderes’in idamının 52. yıldönümünde kamuoyuna duyuracağını açıkladı.

Paketin üzerinde son rötuşların yapıldığını belirten Bağış, “paket daha sonra TBMM’ye sunulacak. Demokratikleşme paketimiz, sadece bu ülkede yaşayan Kürt kardeşlerimiz ya da azınlık olan kardeşlerimiz için değil, Türkiye’de yaşayan her bireyin kendini daha demokratik bir ülkede yaşadığı hissine kapılacak adımların atıldığı bir manzume olarak hazırlanmaktadır. O paketten yaşanılan sıkıntıların giderilmesine yönelik önemli içerikler olacaktır” dedi.

Demirtaş: 'Öcalan’ın tavrı belirleyici olacak'

Pakette henüz ne olduğu bilinmiyor. Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre, İmralı’da hapis yatan Abdullah Öcalan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerine sürecin devamından yana olduğunu bildirdiği aktarılıyor. Öcalan’ın ne düşündüğünü öğrenmek için Barış ve Demokrasi Partisi’nin PKK lideriyle görüşme başvurusuna Adalet Bakanlığı henüz yanıt verilmedi.

Ancak Diyarbakır’da konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, en geç Pazar günü bir heyetin Öcalan’la görüşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Demirtaş, “Bu tıkanıklığın nasıl aşılabileceği dair tartışmalarımızı yürütüyoruz, hükümet ile de görüşmeler yapacağız, İmralı'da Sayın Öcalan ile görüşmeler yapacağız. Yakın zamanda Kandil'e bir heyetimiz tekrardan gidebilir. Tartışmalar görüşmeler sonucunda tekrar sürecin işleyebileceği bir aşamaya gelmesini umut ediyoruz, ama burada sayın Öcalan'ın tavrı belirleyici etkili olacaktır” dedi.

Demirtaş: ‘Hükümet güçlü bir paket açıklamazsa sürece inanç da halk desteği de biter’

Hükümetin güçlü bir demokrasi paketi açıklamaması halinde halk desteğinin biteceğini vurgulayan BDP Eş Başkanı’na göre, “asıl kriz işte o zaman yaşanır.”

Yalnızca açıklanacak paketin değil uygulamaların da önemli olduğunun altını çizen Demirtaş, “Paketin tek başına bir AKP paketi olarak parlamentoya sunulması yanlış olur. Mümkünse AKP ve muhalefet partilerinin ortak imzaları ile parlamentoya sunulmalıdır. Yoksa AKP tek taraflı bir dayatma ile bildiğim, bildik, çaldığım düdük kabul eden etsin, etmeyen etmesin gibi bir tavır gösterirse bu yanlış olur. Şimdi hükümet sürece ciddi yaklaşırsa ben eminim ki Sayın Öcalan da KCK de geri çekilme meselesini tekrar gözden geçireceklerdir” diye konuştu.

Ahmet Türk: ‘Anadilde eğitim için bir hafta okul boykotunu destekliyoruz’

Bu arada KCK’nın açıkladığı ana dilde eğitim için bir haftalık boykot kararına DTK ve BDP’nin de içinde bulunduğu Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı’ndan destek geldi. Diyarbakır’da düzenlenen toplantı sonrası grup adına açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk, anadilde eğitim kararını desteklediklerini söyleyerek hükümeti acil bir düzenleme yapmaya çağırdı.

Türk, “‘Anadilde eğitim, Kürtler’e ve diğer aidiyetlerin haklarına ilişkin anayasal güvence, Kürdistan halkının kendi kendini idare etmesi ve Kürtçe’nin resmi dil olarak kabul edilmesi süreçten bağımsız olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu talepler tabii ve uluslararası hukuktan kaynaklı, Kürdistan halkının millet olmaktan kaynaklı haklarıdır, pazarlık konusu yapılamaz”dedi. Seçim barajının kaldırılmasını da talep eden Türk, hükümetten Suriye’de Kürtlere karşı savaşan taraflara verilen desteğin kesilmesini istedi.

Bayık’ın “Gezi’de yanlış yaptık” demesi PKK sokağa inecek demek mi?

Cemil Bayık’ın “Gezi sürecinde yanlış yaptık” şeklindeki açıklaması da sonbaharın sıcak geçme ihtimalini de beraberinde getirdi. Zira “gezi eylemleri demokratik siyasetin önünü açan eylemlerdir, dolayısıyla çözüm sürecine hizmet etmektedir” şeklindeki sözleri örgütün yandaşlarını da sokağa dökebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Tuğluk: ‘PKK süreci hiçbir şekilde bitirmez’

Ancak Kürt siyasetçiler sağduyulu mesaj vermekten geri kalmıyor. DTK Eş Başkanı ve Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol’a gönderdiği mektupla “PKK süreci hiçbir şekilde bitirmez, çünkü bu felaketimiz olur” mesajı verdi. Kürt siyasetin üzerine düşeni yapmasına rağmen AKP’nin “belli ki” zorlandığını söyleyen Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı, sürecin ilerlemesinin “Öcalan’ın stratejik konumuna bağlı”olduğunun da altını çizdi.

Geri çekilmeyi durdurduğu için KCK’nın eleştirilmesine de karşı çıkan Tuğluk, olumlu mesajlarına rağmen bardağın dolu tarafını olduğu kadar boş tarafında işaret ediyor ve “Kaygı uyandıran taraf hükümettir. Güven inşa edecek adımlar atmalıdır. Zira çıkmaz ayın son çarşambasını bekleyecek koşullarda değiliz” diyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG