Erişilebilirlik

'Suriye'de İki Taraf da Savaşı Kızıştırıyor'


Suriye’deki BM gözlemci heyetinin başkanı, hem ordu hem de isyancıları şiddeti körüklemekle suçladı.

Norveçli Tümgeneral Robert Mood, iki tarafın çatışmaları son günde “isteyerek şiddetlendirdiğini”, iki taraftan da kayıplar yaşandığını bildirdi. Mood, çatışmaların artması durumunda zaten silahsız olan gözlemcilerinin Suriye’den çekilmeye zorlanabileceği uyarısında bulundu.

Şiddet olaylarının arttığı ülkede iç savaş tehlikesi de adım adım yaklaşıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı muhalefet örgütü, ordunun Humus, Halep, Duma ve Şam’da muhalefet mevzilerini topçu ateşine tuttuğunu bildiriyor.

Öte yandan Rusya, Suriye’ye yeni helikopter satarak şiddet olaylarını körüklediği yolundaki Amerikan iddialarını yalanladı. Moskova, helikopterlerin yıllar önce satıldığını ve bakım için Rusya’ya gönderildiğini açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’ye gönderilen helikopterlerin “yeni” olduğunu iddia etmişti. Suriye muhalefeti, bu helikopterlerin sivillere saldırmak için kullanıldığını savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu arada, Moskova’da Esad sonrası dönemin de tartışıldığı bir siyasi dönüşüm sürecini ele aldıkları yolundaki haberleri yalanladı. Lavrov, bu tarz görüşmelerin Rusya’nın resmi politikalarıyla çelişeceğini savundu, “Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi’nin tek yanlı girişimleri ya da başka siyasi planlar yoluyla rejimleri devirmeye kalkışmıyoruz,” diye konuştu. Suriye’nin kilit müttefiklerinden Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülen Esad karşıtı kararları veto etmişti.

Suriye’de şiddet olayları devam ederken, muhalefetin temsilcileri de kendi aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermek amacıyla İstanbul’da görüşmeye devam ediyor. Muhalefet temsilcilerinden Ammar el Kurabi, amaçlarının Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yerine geçecek birini bulmak değil, Suriye’ye demokrasi getirmenin yollarını araştırmak olduğunu savundu. Kurabi, halkın Esad’a karşı mücadele etmesinin nedeninin diktatörlükten nefret etmeleri olduğunu söyledi.

Amerika, İngiltere ve Fransa’dan da heyetlerin katıldığı görüşmeler İstanbul’da devam ederken, dünya liderleri, 30 Haziran’da Kofi Annan’ın Suriye planını görüşmek amacıyla Cenevre’de bir araya gelmeyi düşünüyor. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Annan’ın iki ay önce sunduğu altı maddelik barış planı şu ana kadar başarıya ulaşamadı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG