Erişilebilirlik

HRW: ‘Referandum Öncesi Kürt Muhalefete Baskı Rahatsız Edici’


S
S

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’de 16 Nisan’daki anayasa referandumu öncesinde Kürt muhalefete yönelik baskılardan duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, HDP’nin iki eş başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil toplam 13 milletvekili ile Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) mensup 90 belediye başkanının halen hapiste olduğu hatırlatıldı. Ayrıca güneydoğudaki 82 belediyeye kayyum atandığına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Demokratik yollarla seçilmiş yetkililere yönelik baskılar, sadece onların siyasi oluşum ve katılım hakkı ile ifade özgürlüklerini ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda onlara oy vermiş olan ve hizmet verdikleri seçmenlerin haklarına da müdahale anlamına geliyor” ifadesi kullanıldı.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Türk hükümetinin, son seçimlerde 5 milyon oy toplayan bir muhalefet partisinin liderleri ve milletvekillerini hapis altında tutması Türk demokrasisine derinden zarar veriyor. Baskıların ülkenin geleceğiyle ilgili ulusal ölçekte hayati bir tartışmanın sürdüğü bir zamana denk gelmiş olması iki kat rahatsız edici,” dedi.

Williamson, “Hükümetin Kürt yanlısı partilere yönelik baskısı, milyonlarca seçmenden, hem oy verdikleri partinin parlamentodaki temsilcilerinin, hem de ülkenin doğu ve güneydoğusundaki geniş bir kesimde yerel temsilcilerinin çalınması demek” diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG