Erişilebilirlik

Hırvatistan'dan Bosna Savaşı İçin Özür


Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic, ülkesinin Bosna savaşındaki rolünden ötürü özür diledi.

Josipovic, Bosna Hersek parlamentosunda yaptığı konuşmada, 90’lı yıllardaki savaş sırasında meydana gelen ölüm ve tahribatta Hırvatistan’ın da rolü olduğunu söyledi.

Josipovic, ülkesinin savaş sırasında izlediği politikanın Bosna Hersek’deki mevcut etnik ve siyasi sorunlara katkısı olduğunu belirtti.

Görevine Şubat ayında başlayan Ivo Josipovic, Saraybosna’ya ilk resmi ziyaretinde, dünya ülkelerinden Bosna Hersek’in kendini toparlamasına yardımcı olmalarını istedi.

Yugoslavya’nın 90’lı yılarda parçalanması üzerine, Hırvatistan ve Sırbistan liderleri Bosna Hersek’i paylaşmaya karar vermişti. Bunu izleyen savaşta en az 100 bin kişi öldü, 2 milyon kişi evinden barkından oldu.

Sırbistan parlamentosu da, geçen ay, Srebrenica katliamı nedeniyle Boşnaklardan özür diledi. 1995 yılında kenti kuşatan Sırplar, 8 bin Müslüman erkeği öldürmüştü.

Aynı yıl varılan barış anlaşması, Bosna Hersek’i, Sırp ve Hırvat-Boşnak federasyonu olarak ikiye böldü. Aradan 15 yıl geçmesine rağmen etnik husumet nedeniyle siyasi uzlaşma sağlanabilmiş değil.

XS
SM
MD
LG