Erişilebilirlik

Houston’daki Camiler Afetzedelere Kapılarını Açıyor


Houston’da sel suları yavaş yavaş çekiliyor ancak barajlar ve su depoları yakınındaki birçok otoyol hala sular altında. Bu da binlerce sel mağdurunun hala barınma ihtiyacı duyduğu anlamına geliyor.

Çok sayıda cami de, kapılarını sel mağdurlarına açarak barınak ve bağış malzemesi sağladı.

Suudi Arabistan’dan gelen 19 yaşındaki Sara el Azaat için barınakta zaman geçirmek kolay olmadı. El Azaat Houston’a sadece 4 ay önce gelmiş.

“Geldiğim yerde böyle bir fırtına deneyimim hiç olmamıştı. O yüzden başta bu kadar ciddiye almadık.”

El Azaat, sellerin kendisi açısından “hayat değiştirici bir deneyim” olduğunu söyledi.

El Azaat ve ailesi, batı Houston’daki mahallelerinden tahliyeye zorlanmış. Sığındıkları cami “Islamic Society of Greater Houston” adlı Müslüman sivil toplum kuruluşuna ait.

El Azaat’ın annesi Endonezyalı, babası da Suriye’den. Ailesiyle aynı apartman binasında yaşayan kuzenleri de camide onlarla beraber.

Daha küçük yaşta çocuklar camiye bağışlanan oyuncaklarla oynarken, yetişkinler ise evlerine dönmeyi dört gözle beklediklerini söylüyor. Ancak hiç kimse mahalleleri için zorunlu tahliye emrinin ne zaman kaldırılacağını bilmiyor.

Bu barınakta sadece birkaç aile var. Bunun ana nedeni de camideki bazı gönüllülerin sel mağdurlarını kendi evlerine kabul etmesi.

Pakistanlı İlyas Choudry, insanları evlerine alan gönüllülerle ilgili olarak, “Gerçekten hayran kaldık. Çok etkilendik. Toplum içinde büyük bir kardeşlik duygusu var. Böyle şeylerin olabileceğini bilmiyordum. Bir felaket tüm toplumu biraraya getirebiliyor” diye konuştu.

Houston’ın batı kesiminde yaşayan ve selden zarar görmeyen halk, bu barınağa gelerek çarşaf, battaniye ve hatta oyuncak gibi malzeme bağışlıyor. Bazıları ilk kez bir caminin içine girmiş.

Gönüllülerden Gina Mandell, “Daha önce bir camide bulunmamıştım. Hangi kapıdan girmem gerektiği konusunda biraz endişeliydim. Genç bir kadın park alanında beni karşıladı ve eşlik etti” dedi.

Choudry, “Tüm dinlerden birçok kişi biraraya geldi. Sadece insanlık namına birlikte çalışıyorlar. Başka hiçbir değil. İnsanlar birbirlerine yardımcı oluyor. Bu gerçekten iç açıcı. Herkesin farklı geçmişleri, farklı düşünce süreçleri var ve bu farklı insanların hepsinden birşeyler öğreniyoruz” diye konuştu.

Mandell’in barınağa dönüştürülen camiyi ziyareti de ona belli bazı önyargıları gidermesine yardımcı olmuş.

Mandell, “Erkekler beklediğimden çok daha sıcaktı. Kadınlardan her zaman nezaket ve sevecenlik bekliyordum ama bazen Müslüman erkeklerden uzak duruyorum çünkü gelenekleri ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum” dedi.

Choudry de aynı şekilde bunu bir öğrenme deneyimi olarak gördüğünü söyledi.

Choudry, “Onlar da insan. Hepsi bizim dostlarımız ve herhangi bir ayrımcılık, korku, hiçbir şeyl gözetmeden insanlığa yardımcı olmak istiyorlar. Tek istedikleri insanlara yardım etmek” ifadesini kullandı.

El Azaat, cami barınağındaki deneyiminin, haberlerde gördüğü Müslüman karşıtı söylemlerden çok farklı olduğunu belirtti.

El Azaat, “Müslüman olmayanlar geliyor ve bağış yapıyor. ABD hakkında farklı bir bakış açısı uyandırdı bu bende” dedi.

El Azaat ve kuzeni, hiç tanımadıkları kişilerin yardım elini uzatmasından minnettar olduklarını söyledi.

Gönüllüler, engelleri yıkmanın ve birlikte çalışmanın, sellerden sonra kenti yeniden inşa etmekte olan toplumu daha da güçlehdireceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG