Erişilebilirlik

Hong Kong Protestoları: Yönetime İstifa Çağrısı


Hong Kong'ta dün yapılan gösterilere 1 milyondan fazla kişinin katıldığı söyleniyor
Hong Kong'ta dün yapılan gösterilere 1 milyondan fazla kişinin katıldığı söyleniyor

Hong Kong’ta suçluların Çin’e iadesini kolaylaştıracak yasa tasarısına ilişkin tartışmalar ve protestolar devam ederken, Çin destekli Hong Kong lideri Carrie Lam'a çağrıları yükseliyor.

Hong Kong’ta geçen Pazar günü de 1 milyondan fazla kişi sokağa çıkarak yasa teklifini protesto etti ve Carrie Lam’ın istifasını talep etti. Lam Pazar günü yaptığı açıklamada yaşanan olaylar nedeniyle özür dilediğini söyledi. Göstericiler, Lam’ın özür dilemesinin yeterli olmadığını istifa etmesi ve yasa tasarısının tamamen geri çekilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Çok sayıda gösterici sokaklarda beklemeye devam ederken Pazartesi sabahı itibariyle polisle görüşen göstericiler yolların trafiğe açılması ve sokakların temizlenmesi konusunda uzlaşıya vardı.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Trump’ın Hong Kong konusunu Haziran ayı sonunda Japonya’da yapılacak G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le konuşacağını söyledi.

Hong Kong'daki protestolar, ekonomik büyümesi yavaşlayan ve Amerika'yla bir süredir ticari savaşa giren, Güney Çin Denizi'nde artan gerilim gibi birçok uluslararası sorunun ortasında yer alan Pekin yönetiminin çözüm için adım atması beklenen son kriz.

Ancak Çin, protestolardan ülkede kaos yaratarak Pekin yönetimine zarar vermeye çalışmakla suçladığı 'yabancı güçler'i sorumlu tutuyor.

Amerika yönetimi ve uluslararası kamuoyundan gelen açıklamalarda da, söz konusu yasa tasarısının kabul edilmesinin Hong Kong’un özerk yapısına zarar vereceği yorumları yapılıyor.1997’de İngiltere tarafından 50 yıl özerk yönetim koşuluyla Çin’e iade edilen Hong Kong, bu dönemden yana en büyük siyasi krizlerinden birini yaşıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG